Julkaistu    |  Päivitetty 
Martti Vaskonen

Vaalit ja ympäristöjärjestöt

Suomen kansakunnan ja valtiojohdon henkinen tila muistuttaa nyt 1980-luvun rahamarkkinoiden vapauttamisen riemujuhlaa. Juhlan kulkua edelsi vaikutusvaltaisen piirin määrätietoiset teot pankkitoiminnan sääntelyn purkamisessa. Silloisesta kansanedustajista 40 prosentilla oli kytköksiä pankkien hallintoelimissä tai olivat niiden työntekijöitä. Seuraukset olivat tuhoisat. Suomessa pankkikriisi oli syvempi kuin missään muussa teollisuusmaassa toisen maailmansodan jälkeen.

Nyt eduskuntapuolueet ovat olleet liikuttavan yksimielisiä, kun on päätetty Nato-yhteensopivista asehankinnoista ja velanotosta. Tämä yksimielisyys näkyy ja kuuluu kaikille äänestäjille säästöpaineina ja vaatimuksina. Otettu valtion velka yhdistää kaikki suomalaiset tehokkaammin kuin urheilukilpailujen maailmanmestaruudet. Valtion velasta ovat kaikki vastuussa ja köyhät maksavat siitä omalla terveydellään. Rikkailla ei ole mitään hätää. Tulo- ja terveyserot jatkavat kasvuaan, kuten ne ovat tehneet jo 30 vuotta.

Suomen tekemistä asehankinnoista F-35 hävittäjien ostaminen vaatii suuria uhrauksia. Ympäristön kannalta se tarkoittaa muun muassa tätä: Valtiolla on talousmetsää noin 9 miljoonaa hehtaaria ja niitä myy Metsähallitus, sekä siirtää valtion kassaan noin 120 miljoonaa euroa vuodessa. F35-hävittäjien ostohinta on sama kuin valtion metsien tuotto 80 vuodessa. F-35 hinta on maksettava dollareissa ja tarkoitusta varten on otettu ja otetaan velkaa. Tämä summa vastaa noin neljää Suomen kokemaa pankkikriisiä 1990-luvun alussa, eli noin 4 x 8 miljardia, kun mukaan lasketaan hävittäjien käyttö- ja huoltokulut. Laskelma perustuu vain veronmaksajille siirtyneistä luottotappioista 1990-luvun pankkikriisissä.

Ympäristöjärjestöistä BirdLife, Greenpeace, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF ovat asettuneet eduskuntavaaleissa 2023 tukemaan kahta eduskuntapuoluetta, mitkä niiden mielestä tukevat riittävästi toimia luontokadon pysäyttämiseksi. Järjestöiltä jää näkemättä, että kaikki eduskuntapuolueet tukevat asehankintoja, mitkä tämän kokoiselle valtiolle ovat suuruudeltaan maailmanennätysluokkaa.

Toisinkin voidaan valita jo näissä vaaleissa: Loppu rahastukselle - sotarahat hyvinvointiin.

Kommentoi

Hae Heilistä