Julkaistu    |  Päivitetty 
Eila Heinonen

Puhu selkeästi, tule ymmärretyksi

Suomessa on 800 000 henkilöä, joilla on jonkinasteinen kuulonalenema.

Heistä monille puheen seuraaminen on erilaisista apuvälineistä huolimatta hankalaa.

Tällä viikolla vietetään Kuuloliiton lanseeraamaa Selkeän puheen viikkoa, jonka tavoitteena on lisätä ihmisten ymmärrystä selkeän puheen merkityksestä viestinnän saavutettavuudelle ja tehdä viestinnästä saavutettavampaa.

Selkeä puhe tukee viestin vastaanottamista kaikenlaisissa tilanteissa.

Puhujan puhetapa vaikuttaa puheen ymmärrettävyyteen ja puheesta selvän saamiseen.

Selkeä puhe on rauhallista ja hyvin artikuloitua. Jokainen äänne ja sana erottuvat hyvin toisistaan. Lauseiden ja eri aiheiden välissä kannattaa pitää taukoa, jotta kuulija pysyy varmasti perässä.

Kuulovammaisille on tärkeää nähdä kasvosi keskustellessa. Kaikki ihmiset hyödyntävät enemmän tai vähemmän tiedostamattaan ihmisen huuliota eli päättelevät puheen sisältöä puheen näkyvistä piirteistä kuten huulten, kielen ja leuan liikkeistä. Kuulovammaisista isolle osalle huulioluku on välttämätön osa kommunikaatiota ja siksi puhujan on tärkeää huolehtia siitä, että hänen kasvonsa näkyvät hyvin ja ovat suunnattu suoraan kohti kuulijaa.

Meidän mielestämme selkeä puhe on periaatekysymys: haluatko, että jokainen ihminen ymmärtää viestisi? Kun on kyse esimerkiksi viranomaisesta, selkeä puhe on jo velvollisuus, sillä myös

kuulovammaisilla on oikeus tiedonsaantiin. Selkeä puhe palvelee kuulovammaisten lisäksi esimerkiksi maahanmuuttajia ja heitä, joiden tiedonkäsittelytaidot ovat heikentyneet.

Selkeästä puheesta hyötyvät itse asiassa aivan kaikki, myös itse puhuja. Tulkinnanvara ja siten väärinkäsitysten vaara pienenee, ymmärrämme toisiamme paremmin.

Selkeän puhujan valinta on käynnissä Joensuun Seudun Kuulo ry on huonokuuloisten, kuulovammaisten ja tinnituksesta kärsivien arkipäivän yhdysside, edunvalvoja ja puolestapuhuja. Yhdistyksen toiminta-alue kattaa Ilomantsin, Kontiolahden, Liperin, Polvijärven, Rääkkylän, Tohmajärven kunnat sekä Joensuun, Kiteen ja Outokummun kaupungit.

Yhdistys on päättänyt palkita yhdistyksen alueella toimivan selkeän puhujan. Voit ehdottaa yhdistyksen toiminta-alueelta henkilöä, joka mielestäsi toimii selkeän puheen periaatteiden mukaisesti. Kysely on käynnissä yhdistyksen kotisivuilla osoitteessa joensuunseudunkuulo.fi. Ehdota henkilöä ja perustele valintasi lyhyesti 15.6.2023 mennessä.

Selkeä puhuja julkaistaan syksyllä yhdistyksen 70-vuotisjuhlassa.

Kommentoi

Hae Heilistä