Julkaistu    |  Päivitetty 
Hannu Ketoharju

Kansalaisia kuultava tukikohtaneuvotteluissa

Joensuun Rauhanryhmän Joen yössä tekemän kyselyn mukaan (Heili 23.8.) joensuulaiset eivät halua ydinaseita eikä Yhdysvaltojen sotilastukikohtaa Suomeen.

Yhdysvaltojen kanssa neuvoteltavaa sopimusta on vähätelty vain ”teknisenä” ratkaisuna. Mutta jos se on samanlainen kuin Norjan tekemä sopimus, niin Suomi luovuttaa sillä alueitaan Yhdysvaltain sotilaskäyttöön, sallii Yhdysvaltojen joukkojen läsnäolon ja raskaiden aseiden varastoinnin Suomen alueella ja myöntää yhdysvaltalaissotilaille oikeudellisen suojan.

Norja on luovuttanut neljä aluetta, joita Yhdysvallat ja sen joukot voivat esteettömästi käyttää. On arvioitu, että Yhdysvallat haluaa kytkeä näillä myös Ruotsin ja Suomen kanssa tehtävillä sopimuksilla Pohjoismaat arktisen alueen luonnonvaroista ja Koillisväylästä erityisesti Kiinan kanssa käymäänsä kamppailuun. Tavoitteena voi olla myös Venäjän joukkojen sitominen Suomen suunnalla. Suomi toimisi tällöin etulinjassa, onhan Muurmansk Venäjän tärkein laivastotukikohta.

Ilmeisesti nämä neuvottelut myös estävät Suomea ottamasta kielteistä kantaa ydinaseisiin ja allekirjoittamasta YK:n ydinaseiden kieltosopimusta. Se on muuttanut ydinaseet laittomiksi, kun riittävän moni jäsenmaa on nyt ratifioinut sen. Mielipidetiedustelujen mukaan suomalaisten suuri enemmistö kannattaa sopimusta.

Uskon, että jos Nato-jäsenyydestä olisi järjestetty kansanäänestys, kuten luvattiin, olisimme joutuneet pohtimaan turvallisuuspolitiikkaa perusteellisemmin ja monipuolisemmin kuin nyt tapahtui hetken huumassa. Uskon, että sellaisen keskustelun jälkeen olisimme varovaisempia luovuttamaan maamme aluetta minkään suurvallan määräysvaltaan.

Kommentoi

Hae Heilistä