Julkaistu    |  Päivitetty 
Jorma Kinnunen

Yhteiskuntarauha taas vaarassa

En tunne tarkkaan, millaisia muutoksia hallitus aikoo tehdä työntekijöiden lakko-oikeuksiin ja muihin etuuksiin.

Työmarkkinajärjestöjen antamien lausuntojen mukaan muutokset heikentävät merkittävästi lakko-oikeutta. Esimerkiksi SAK:n Elorannan mukaan heikennys toisi suuret muutokset työmarkkinoille. Hänen mukaansa hallitusohjelma kokonaisuudessaan on erittäin tyly palkansaajille ja työttömille. Myöskin jotkut muut ammattiliitot, kuten JHL ja PAM, ovat samaa mieltä SAK:n kanssa. Kentältäkin eli työpaikoilta kuulee kovia moitteita hallituksen aikomuksista. Lakkojakin jo väläytellään syysmyöhälle. Lakot ovat aina ääriratkaisu ongelmiin ja ovat vahingollisia kansantaloudelle.

Hallituksella pitää olla aikaa ja eväitä neuvotteluihin järjestöjen kanssa. Lakimuutoksiakin joskus tarvitaan, mutta työelämässä sopuratkaisut eri osapuolten välillä tuovat parhaan tuloksen. Mielestäni lakiviidakko on Suomessa jo turhan tiheä monen asian suhteen. Ongelmana on myös ollut, että lakiakin tulkitaan monessa asiassa eri tavoin.

Toivon sekä hallitukselle, työnantajataholle ja työntekijäpuolelle hyvää neuvotteluhalua ja malttia löytää sopuratkaisu työmarkkinoille. Lakoilla ja lakimuutoksilla uhkailu jo tässä vaiheessa ei ole hyväksi asialle.

Kommentoi

Hae Heilistä