Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

”Vahvimman oikeus jyllää”

Karjalan Heilissä oli 10.6 Alia Dannenbergin kirjoitus yllämainitulla otsikolla. Haluan esittää oman kommenttini asiaan.

Näistä vasten punaista liikennevaloa vastaan ajoista on ollut paljon kirjoituksia ja syytetty poliisia kun ei riittävästi valvo. Olen ajanut autolla lähes 50 vuotta niin voin sanoa, että jos kuljettajan asenne liikennesääntöihin, liikennemerkkeihin ja -valoihin ei ole kohdallaan, niin ei siinä poliisikaan voi mitään.

Ajokortin saamiseen on määrätty lisää ajotunteja, mutta mielestäni siitä ei ole mitään apua, jos autonkuljettajat ovat piittaamattomia muita kulkijoita tai ajosääntöjä kohtaan.

Ajan myös polkupyörällä aika paljon ja kävelen – viime talvena kävelin enimmillään 700 kilometriä kuukaudessa, joten tiedän ne ongelmat.

Mutta samaa piittaamattomuutta esiintyy myös jalankulkijoissa ja pyöräilijöissä.

Tämäkin suojateitä koskeva lainkohta olisi syytä muuttaa, että myös jalankulkijoilla on myös velvollisuuksia, ei vain oikeuksia.

Viime talvena kun olin kävellen Outokummun keskustassa ja muutamassa risteyksessä odotin, kun auto oli lähellä suojatietä ja olisin laskenut auton menemään ohi ennen menoani suojatielle, mutta eräs mies tuli siihen vierelleni ja sanoi, että ”eivät ne pysähdy ellei astu suojatielle”. Mutta entäs jos ne eivät pysähdy sittenkään, jäät auton tönäisemäksi.

Minä yleensä seuraan, että onko kuljettaja havainnut minut, ennen kuin astun suojatielle.

Vasta viime viikolla olin jäädä kuorma-auton alle kyseisestä syystä, kun kuljettaja ei seurannut sivuilleen, kun oli joutunut pysähtymään oikealta tulevien takia.

Heilissä olleen kirjoituksen kirjoittaja kertoo olevansa kolmen lapsen äiti, niin kysyn, että onko hänellä käsitystä mistä näitä kaahareita oikein tulee, eikä autokoulut pysty asenteita muuttamaan?

Liikennevaloihin olisi yksi parannusehdotus. Ennen vihreän valon vaihtumista valo vilkkuisi viisi sekuntia, jolloin ei joutuisi ajamaan ”vanhoilla vihreillä”.

Kommentoi

Hae Heilistä