Julkaistu    |  Päivitetty 
Ari Sulopuisto

Rahastetaanko meitä?

Eduskunnassa tulee pikaisesti saada julkisiksi puolustusvoimissa tehdyt laskelmat uusien F-35-hävittäjien elinkaarikustannuksista. Nykyistenkään pahanilmanlintujen, Hornetien, meille veronamaksajille langettamat kulut eivät ole yleisesti tiedossa.

Miksikö julkistettava? Hornetien hankinnassa eduskuntaa harhautettiin  –  vai petettiin?  –  hävittäjien todellisen hinnan suhteen. 1,6 miljardin euron hankinta on maksanut jo 15 miljardia! Sama meno jatkuu: puhutaan 7–10 miljardista, mutta lopullisia kuluja ei uskalleta julkistaa.

Kanadassa rynnäkköhävittäjä F-35:n hankinta ilmavoimille pysähtyi korkean hinnan vuoksi. Sikäläisten laskelmien perusteella Suomen kuudenkymmenen F-35-koneen elinkaarihinta voisi olla jopa varsin reippaat 60–80 miljardia. Uskon, että ammattihenkilöt ovat puolustusvoimissa tehneet tarkatkin laskelmat... summa tosin pitää myydä veronmaksajille osamaksulla!

On myös hieman kyseenalaista, kuka laskelmiin luottaa... paitsi pankkiiri ja asekauppias.

Tiukan talouskurin ja leikkausten aikana ei ole varaa tuhlailuun. Hölmöksihän koko hanke jo tiedetään!

Lukuisten ”alan miesten” mielestä Suomen puolustus ei tarvitse lentäviä tykkejä. F-35 on sellainen. Raudan lennättäminen ilmassa on koko lailla tyhmä keksintö. Kun ei edes ole kelluvaa rautaa laivohin, niin vielä vähemmän on leijuvaa rautaa lentokoneisiin. Käyttö on siis sikakallista  –  monella tapaa!

Suomen puolustus ei tarvitse F-35-hävittäjiä korvaamaan vanhenevia Hornetteja. Ne eivät edes ole hyviä maanpuolustukseen. Pelkästään mahdollinen elektroninen häirintä heikentää oleellisesti niiden käyttökelpoisuutta. Myös se, että oleellinen osa tehtävän suorittamista on kiinni USArmyn teknisestä tuesta. Miten sen saaminen taataan? Tarkoitan TAATAAN? Sitä paitsi tositilanteessa koneet voidaan hyvissä ajoin tuhota lentokentille jopa 500 kilometrin päästä.... loput ilmassa.

Miksi näin mieletön hanke sitten etenee? Sitä varten tuotetaan viholliskuvia. Kylmän sodan aikana NL oli hyvä vihollinen, nyt Venäjä kelpaa  –  ainakin Suomen eliitille.

Valitettavasti USAssa on monen osavaltion paikallistaloudessa aseteollisuuden työpaikoilla merkittävä osa. Minä en siitä huolimatta ole kiinnostunut turvaamaan usalaisten pahantekovälineitten työpaikkoja.

Norja suorastaan pakotettiin hankkimaan F-35, koska kone on myös uudenaikainen elektroninen vakoilulaite. Norjasta voidaan seurata Jäämeren ja Kuolan alueella Venäjän toimintaa. Nyt Suomi tahdotaan mukaan Pietarin ja myös Kuolan alueen vakoiluun. Kuka hyötyy?

Oman ilmatilan valvontaan meille riittää mainiosti yksi lentolaivue, noin 20 konetta. Siihen Hornetit kelpaavat vielä vuosiksi. Ruotsi on valmis vuokraamaan valmistamiaan JAS-hävittäjiä. Valmistaja väittää JAS-Gripenin olevan puolet halvempi käyttökustannuksiltaan kuin kilpailijat.

Mitään oikeaa aihetta koko hankintaan ei siis ole.

Missään tapauksessa rahoja ei kannata lähettää pitämään yllä USAn aseteollisuutta ja saada kaupanpäällisiksi itse aiheutettu kohonnut yhteenoton riski?

Kommentoi

Hae Heilistä