Julkaistu    |  Päivitetty 
Jorma Kinnunen

Maallikon mietteitä Suomen turvallisuuspolitiikasta

Jotkut sosialismia ihailevat kansalaisemme ovat aika ajoin vaatineet Leninin patsasta Helsinkiin. Syynä kuulemma on se, että Lenin antoi meille itsenäisyyden.

Ajatellaanpa öisin taikka päivisin, niin olen eri mieltä. Suomen itsenäisyyden aikaan aikaan liittyy ikäviä muistoja, kansalaissodan ajoista alkaen. Niitä raakuuksia, joita koettiin silloin sekä punaisten että valkoisten taholta, on turha kaunistella.

Talvisodassa Neuvostoliiton kanssa tapahtui se ihme, että joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta koko Suomen kansa taisteli itsenäisyytemme puolesta. Näin tapahtui sekä taisteluissa että kotirintamalla.

Jatkosodan puolustustaisteluissa saavutetut voitot pelastivat meidän maamme miehitykseltä. Saksalaisten apu oli välttämätön ase- ja ruokahuollon takia. Itse olen sitä mieltä, että Suomen armeijan ei olisi pitänyt ylittää Neuvostoliiton ja Suomen vanhaa rajaa. Karjala-aate oli kyllä ylevää, mutta Suomesta tuli maailman silmissä hyökkääjä ja Hitlerin liittolainen. Sotien jälkeen olemme eläneet pitkää rauhanaikaa. Neuvostoliiton aikana Suomen turvallisuuspolitiikka oli Paasikiven-Kekkosen linjan mukaista ystävyyspolitiikkaa. Siinä kyllä mentiin niin pitkälle, että Moskovassa piti hyväksyttää Suomen hallitusten kokoonpanokin. Tuosta suomettumisesta on nyt helppo irvailla, mutta mikä olisi ollut se vaihtoehto? Olisiko kovemmalla politiikalla Suomi säilyttänyt itsenäisyytensä? Lännen apuunhan ei tuolloin kukaan uskonut. Ei se helppoa ole ollut Kekkosen rooli presidenttinä. Nyt on aika, jolloin jotkut vastustavat hävittäjien ostoa ja jopa koko oman armeijan pitoa. Heidän mielestään meillä ei ole Putinin Venäjästä mitään pelkoa. Näitä sinisalolaisten sielunveljiä ei pidä uskoa.

Venäjä on meille tärkeä kauppakumppani ja saa se olla ystävyysmaan maineessakin, mutta kyllä Nato-optio pitää olla. Venäjä havittelee suurvaltojen taholta sen tunnustamista vertaisekseen maailman asioista päätettäessä.

Tilaisuuden tullen Putinin Venäjä voi olla arvaamaton.

Kommentoi

Hae Heilistä