Julkaistu    |  Päivitetty 
Pertti Myller

Lupaukset eivät olisi riittäneet

Hannu Ketoharju kirjoitti (mielipide 23.3.) otsikolla Sota on politiikan jatkamista toisin keinoin. Otsikon lisäksi tuossa kirjoituksessa oli asiallista asiaa ainoastaan sanat Putinin rikollinen hyökkäys Ukrainaan. Ketoharju kirjoittaa muunmuassa näin: ”Miksi ei sanottu neljää sanaa”, jotka ilmeisesti olisivat riittäneet siihen, ettei Venäjä olisi hyökännyt Ukrainaan. Nuo sanat olisivat olleet Ketoharjun mukaan Ukraina ei liity Natoon.

Tosiasiassa Venäjän vaatimukset oliva paljon muutakin kuin nuo neljä sanaa. Muun muassa yksi vaatimus oli, että Nato ei saa laajentua itään, mikä koski tietenkin myös Suomea. Tiukka vaatimus oli myös: pysykää poissa entisen Neuvostoliiton maista.

Tuo vaatimus kajosi ainakin Baltian maiden, jotka ovat puolustusliitto Naton jäsenmaita, suvereenisuuteen. Venäjä esitti nuo vaatimukset USA:lle ja Natolle eikä suostunut neuvottelemaan Ukrainan presidentin kanssa.

Putin esitti nuo vaatimukset tietäen, ettei niihin voi suostua, ja näin hän sai syyn aloittaa laajentumishyökkäykset naapurimaihin, ja ensimmäinen kohde oli Ukraina.

Nyt Ukraina taistelee urhoollisesti yksin koko sivistyneen Euroopan puolesta, kuten Suomen suvereenisuuden puolesta.

Tosiasia lienee, että Putinin suuruudenhullun laajentumispyrkimyksen pysäyttämiseen ei pienillä Natoon kuulumattomilla Venäjän naapurimailla ole muuta mahdollisuutta kuin turvautua Natoon tai suureen ydinaseita omistavaan Nato-maahan.

Kommentoi

Hae Heilistä