Julkaistu    |  Päivitetty 
Minna Reijonen

Nyt ei ole ilmastolain aika, vaan hätätila

Uudenkarkea ilmastolaki tuli juuri käsittelyyn. On aivan käsittämätöntä, että vaikka Euroopassa on sota, niin ilmastolain käsittelyä ei lykätä. Tärkeysjärjestys on unohtunut.

Kun tilanteet muuttavat, on kyettävä laittamaan asiat uudelleen arvojärjestykseen.

Omavaraisuus on heti laitettava tärkeimmäksi.

Ukrainan tilanne on järkyttävä. Ei ole olemassa pahempaa asiaa kuin sota.

Myös Suomeen tämä tilanne tuo vakavia muutoksia jokaiselle sektorille. Euroopan ja Venäjän välille tullee ainakin vuosikymmenien välirikko.

Suomen maariski nousee. Suomi ei houkuta sijoittajia, koska naapurimaa on sodassa. Suomi on jo muutoinkin etäällä pohjoisessa, mutta Venäjän läheisyys koetaan riskinä maailmalla.

Vienti ja tuonti sakkaa. Rahan arvon muutokset voivat johtaa siihen, että ostovoima heikkenee. Energian saanti heikkenee ja energia kallistuu. Polttoaineiden ja sähkön hinta nousee.

Nyt on kaikin keinoin edistettävä asioita, joita ilman emme pärjää. On panostettava kotimaiseen ruokaan. Niin lannoitteiden kuin polttoaineiden hinnat tuntuvat räjähtävän. Ruoan tuotanto on turvattava.

Kaikki mahdolliset verotuksen keinot on otettava käyttöön. Polttoaineveron korotukset on peruttava heti. Jakeluvelvoitteen nostoajatukset on hylättävä välittömästi.

Kuljetusten toimiminen on huoltovarmuuden kannalta oleellista. Kotimainen energia on nostettava kunniaan. Alasajettu turvetuotanto on saatava heti käyntiin. On peruttava välittömästi hallituksen käynnistämät turvekoneiden romuttamiset. Turve on julistettava uusiutuvaksi, koska se on uusiutuvaa.

Onko nyt oikea aika keskittyä uuteen ilmastolakiin? Ei ole. Nyt on tärkeintä keskittyä tärkeimpään eli elämän ja elämisen turvaamiseen.

Kommentoi

Hae Heilistä