Julkaistu    |  Päivitetty 
Merja Mäkisalo-Ropponen

Vihreä siirtymä kaiken perustana

Ilmaston lämpenemisen uhat eivät ole vain jossain kaukana, vaan ne koskettavat meitä kaikkia. Meillä pohjolassa lämpötila uhkaa nousta vielä muuta maailmaa nopeammin, ja ilmaston lämpenemisen hillitseminen on koko maapallon kohtalonkysymys.

Merkittävään osaan ihmisten arjen päästöistä voidaan vaikuttaa kunnissa esimerkiksi asumisen, kaavoituksen, liikenteen ja palveluiden ratkaisuilla. Joensuun ilmastotavoitteet ovat olleet esimerkillisen kunnianhimoiset; niistä on ensiarvoisen tärkeä pitää kiinni.

Edelläkävijyys ilmastoasioissa antaa meille kilpailuetua monilla alueilla, jolloin siirtymän vaikutukset ovat myönteisiä ilmaston lisäksi myös taloudelle.

Määrätietoisia ilmastotoimia toteutettaessa on myös varmistettava oikeudenmukaisuus ja reilu siirtymä. Näin varmistetaan, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana.

Ukrainan sota ei saa hidastaa pyrkimystä ilmaston lämpenemisen hillitsemiseen, vaan sodan tuottama lisärasite ilmastolle on sekin kompensoitava. Mitä nopeammin Suomi ja Eurooppa toteuttavat vihreän siirtymän, sitä nopeammin myös päästään irti venäläisestä tuontienergiasta.

Kommentoi

Hae Heilistä