Julkaistu    |  Päivitetty 
Ritva Mikkilä

Robottiyhteiskunnan näkymät

Suomi-äitikin tuottaa jo kansan vähetessä robottipalveluksia esimerkiksi vanhusten ruokahuoltoon. Onhan se totta, että Suomeen tarvitaan yhtä henkeäsalpaava tuote kuin nokialaiset (ei kuitenkaan kumisaappaat). Pikkuhiljaa tiedotusvälineissä on alettu pohjustaa robottien tuloa vanhustenhoitoon ja moneen muuhunkin palveluun. On jopa veikkailtu toiveikkaasti joissakin piireissä näistä robottihirmuista kansainvälistä menestystuotetta, jonka kehittämisessä Suomi tietenkin hamuaa maailman kärkeen. Mutta sehän on nähty, ettei varsinkaan kehnoa kehitystä pysäytä mikään.

Miltä tuntuisi aamulla, kun robotti kähmisi peiton päältä ja ilmoittaisi ääni kohisten, että pääsetkös ylös siitä!

Aamukahvi tulisi kolisevasta peltiläkkärästä, sillä tuskin ainakaan alkuun olisi vielä aristokraattisesti käyttäytyviä robotteja Arabian posliinikuppeineen. Markkinamiesten loputtoman säälimättömän kekseliäisyyden tietäen näistä pikku robottikuvatuksista alettaisiin alkuhämmennyksen jälkeen muovata asiakkaiden toiveiden mukaisia pikkukavereita. Varmasti värin saisi valita ensimmäisenä, ja robotin horoskooppimerkki olisi hyvä olla yhteensopiva isännän tai emännän kanssa. Robottiin varmasti jossain vaiheessa saisi parilla euron kolikolla valita mieleisen äänen kulloisenkin mielialan mukaan. Yhtä lailla robotti lukisi mielirukouksesi ja veisaisi lempivirtesi jokusta roposta vastaan tietenkin. Pian kauppiastaho varmaan tarjoaisi uudelle sukupolvelle mielenmukaista kumppania huusholliin lieventämään autioituvien syrjäseutujen ja täyteen ahdettujen kaupunkien asukkaiden yksinäisyyttä. Voisit varmaan toivoa joko Marlon Brandon rintakarvoilla tai ilman tai bikiniasuisen Brigitte Bardot`in kaksoiskuvatuksen palvelukseesi.

Ja siinä vaiheessa tuotaisiin markkinoille varmasti erikoistuneet robotit. Tilata voisit esimerkiksi pizzaleipurin, piirakan paistajan ja drinkkimestarin palveluja. Tietenkin myös laaja mielen virkistyspalvelujen paketti olisi tarjolla; tanssijattaren, hierojan, oopperalaulajan tai minkä tahansa alan terapeutin voisit tilata kotiisi, ja tämä kumppani kuuntelisi väsymättä niin kauan kuin sinulla riittäisi tälle ystävälle tarpeeksi kolikko- tai seteliruokaa riippuen robottityypistä.

Ajatelkaa siskot ja veljet; mikä ihana tulevaisuus – kaiken voisi valita mieleisekseen rahalla!

Henkilökohtaisesti toivon olevani miljardin tähdenlennon päässä siinä vaiheessa kun tämä tilanne on arkipäivää. Ja vahvasti uskon myös, että tällä erää markkinamiehet eivät uutuuden kaupittelusta ihan joka paikassa hevillä selviä. Saattaa olla, että jossakin päin aletaan valmistella pitkästä aikaa kunnon nuijasotaa!

Kommentoi

Hae Heilistä