Julkaistu    |  Päivitetty 
Eira Väänänen

Vanhus on kaunis sana

Vanhus-sanalle ei ole mitään virallista ikämääritelmää. Lähes joka viides suomalainen on 65-vuotias tai vanhempi, heitä on yli miljoona. Vanhuspalvelulaki puhuu iäkkään ihmisen oikeuksista palveluihin. Laissa tarkoitetaan ”Ikääntyneellä väestöllä vanhuuseläkkeeseen oikeuttavassa iässä olevaa väestöä”. Käytännössä yli 65-vuotiaat ovat lain mukaan vanhuksia.

Minusta sana vanhus on kaunis. Vanhuksesta puhuttaessa ajattelen yli kahdeksankymppistä henkilöä, tunnen heitä monia, enkä keksi mitään muuta sanaa, joka kuvaisi oikealla tavalla tätä ikäryhmää. Jos saan elää vielä viiden vuoden päähän, pääsen tähän arvostettuun ikäryhmään, ja toivottavasti minustakin käytetään nimitystä vanhus.

Minulle nimi vanhus tuo mieleen arvokkuutta, elämän tuomaa viisautta, nähtyä elämää.

Nykyisin ikääntyvä väestö ei arvosta nimeä vanhus. Keksitään erilaisia kiertoilmauksia, kuten ikäihminen, seniori, harmaat pantterit.

Mikä haluisit olla?

En ainakaan pantteri, se kuvaa eläintä, ehkä olen tässä vaiheessa ikäihminen, onhan vielä muutama vuosi vanhuuteen, vaikka vanhuus voi tulla vaikka huomenna, jos sairaudet yllättävät. Tarvitsemme toisten ihmisten tukea ja hoivaa, silloin voisi vanhuus yllättää.

Onko vanhusneuvosto oikea nimi neuvostolle joka valvoo kunnissa ja kaupungeissa ikääntyvän väestön, vanhusten, etuja ja palvelujen toimivuutta? Monet neuvostot ovat muuttaneet nimensä.

Ehkä jäsenet tuntevat itsensä nuorekkaiksi ja vierastavat vanhus-nimeä, jokin siinä heitä häiritsee.

Olen toiminut vanhustyössä vuodesta 1987 alkaen, ensin toimeni puolesta ja viimeiset 11 vuotta vapaaehtois- ja järjestötyössä, tunnen hyvin paljon iki-ihania vanhuksia. Olen toiminut monessa vanhusneuvostossa Joensuussa, ihan sen alkuajoista alkaen, ensin toimeni vuoksi ja nyt myös vanhusjäsenenä. Vuonna 2021 tuli Joensuun vanhusneuvoston perustamisesta 30 vuotta.

Kuitenkin vanhusneuvosto on virallisesti käytetty nimi valtakunnallisesti, on myös vanhusasiavaltuutettu, ja hyvinvointialueille tulee vanhusneuvostot sekä toivottavasti myös vanhusasiamiehet. Saataisiin vielä etsivä vanhustyö toimimaan hyvinvointialueellamme.

Ei vanhusneuvoston jäsenten tarvitse olla vanhuksia, vaikka vanhusneuvosto nimenä säilyisikin, he hoitavat ja valvovat eläkeläisten etuuksia ja hyvinvointia ikääntymisen ja vanhuuden eri vaiheissa.

Kommentoi

Hae Heilistä