Julkaistu    |  Päivitetty 
Pertti Myller

Parempi on sopia kuin sotia myös työelämässä

Lähes neljä kuukautta kestänyt paperinvalmistajien lakko aiheutti metsäjätti UPM:n tulokseen noin kahdensadan miljoonan euron loven kyseiseltä ajanjaksolta.

Tosin UPM:n kokonaistulos samalta ajalta oli kohtalaisen hyvä lähinnä mekaanisen puunjalostuksen ansiosta.

UPM:n palkansaajien palkankorotukset olivat maltillisia, kuten ovat olleet muillakin vientialoilla. Tulee väkisin mieleen, että kyseinen lakko johtui lähinnä asenteellisista ja periaatteellisista syistä.

Mainittakoon, että paperialan tunnettu lakkoherkkyys lienee osasyy siihen, että Suomessa on pysäytetty lopullisesti yli neljäkymmentä paperikonetta tämän vuosituhannen aikana, mikä merkitsee välillisesti yli kymmenentuhannen työpaikan menetystä. Paperin kulutuksen vähenemisellä tuota kehitystä ei voi kokonaan perustella, koska monet noista Suomessa pysäytetyistä paperikoneista takovat rahaa muualla maailmassa.

Suomessa menetetään työpäiviä lakkoihin moninkertainen määrä muihin pohjoismaihin verrattuna.

Herää kysymys, onko meidän neuvottelukulttuurissa jotain vikaa kun näin on.

Hyvinvoitia ja palkanmaksuvaraa ei synny lakkoilemalla, vaan sitä syntyy työllä ja yrittämisellä. Jokainen lakkoihin menetetty työtunti on poissa meidän kaikkien hyvinvoinnista, vaikka niillä saavutetaan hetkellisiä etuja joillekin ammattiryhmille.

Parempi sopia kuin sotia.

Kommentoi

Hae Heilistä