Julkaistu    |  Päivitetty 
Kari Mustonen

Mielipide: Hätkähdyttävä ajankuva

Joensuun kaupunginteatteri ja ylioppilasteatteri sekä ohjaaja Piia Peltola työryhmineen on tehnyt hienoa työtä tuomalla näyttämölle kotimaisen kantaesityksen Ray Bradburyn romaanista Fahrenheit 451. Romaanin ilmestyessä vuonna 1953 kirja oli yleisin tiedon tallennusmuoto. Paperi syttyy palamaan tuossa lämpötilassa.

Katsomiskokemus oli aluksi hämmentävä pienen näyttämön intiimissä tilassa. Vähitellen avautui kuitenkin hätkähdyttävä ajankuva. Viihteen ”yksioikoinen ärsykevirta” on haukannut katsojat vangikseen. Liikkuvalla kuvalla on valtaa. Ihmiset kommunikoivat lyhyillä viesteillä. Heidän käyttäytymistään kontrolloidaan. Lainvalvoja murisee ja pelottaa. Yhteiskunnalle on luotu oma totuus. On sota.

Kirjoja on kuitenkin vielä olemassa. Niissä on pitkiä lauseita, runoja, ajatuksia ja tietoja. Niiden lukeminen tosin vaatii keskittymistä ja aikaa. Kirjat voivat saada ihmiset ajattelemaan itse ja muistamaan. Siksi kirjat on hävitettävä. Löydettyjen kirjojen polttamisen tekee palokunta.

Yksi palomies haluaa kurkistaa mitä savuavissa kirjoissa lukee. Löytyy ihmisiä, jotka yrittävät säilyttää kirjoja opettelemalla niitä ulkoa ennen kuin ne hävitetään. Kun sota loppuu, toiveena on saada painettua uudelleen esimerkiksi Saarnaajan kirja, Rautatie ja Anna ystävämme.

Näytelmän maailma kuulostaa pelottavan tutulta. Naapurimaassa Fahrenheitin todellisuus vaikuttaa olevan enemmän totta. Moderni dramatisointi kuvaa hyvin myös meidän todellisuuttamme. Oikeaa tietoa on entistä vaikeampi erottaa tarkoituksella tuotetusta harhaanjohtavasta tiedosta. Kaipaamme kevyitä sirkushuveja ja tuttujen höpöttäjien seuraa entistä monimutkaisemmaksi muuttuvassa maailmassa. Sivistyksemme ohentuu, jos lopetamme lukemisen. Kirjastot Joensuun seudulla poistavat kirjoja hyllyistään ilmeisesti sen takia, että tilaa ei ole tai niitä ei ole vähään aikaan lainattu. Joukkoon mahtuu myös kirjallisuuden klassikoita. Tilatun kirjan kyllä saa muutamassa päivässä. Mutta on tiedettävä minkä kirjan haluaa tilata. Jos hyllyvalikoima supistuu, valinta on tehtävä useammin kustantajien ja mainostajien suosituksesta.

Kommentoi

Hae Heilistä