Julkaistu    |  Päivitetty 
Timo Vornanen

Nyt tolkkua

Eliel Saarisen suunnittelema ja vuonna 1914 valmistunut kaupungintalo on Joensuun kaupunkikuvassa keskeinen ja arvostetuin rakennus.

Nyt kaupunginhallinnossa käsitellään hanketta, jossa museotoiminnot siirrettäisiin Carelicumista kaupungintalolle. Sanottakoon jo tässä vaiheessa, että en ole tämän hankkeen kannattaja.

Rakennuksena Kaupungintalo ei sovellu museoksi ja museotoiminta ansaitsee sille soveltuvat tilat.

Selvitysten mukaan suojeltuun kaupungintaloon jouduttaisiin tekemään useita muutoksia, jotka vaarantavat ja tuhoavat rakennuksen arvoja ja historiallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä. Näitä muutostöitä olisivat mm. koteloidut ilmastointiputket ulkoseinään, alkuperäisten sisäovien poistaminen, kattojen laskeminen näyttelyhuoneissa LVIS-tekniikan vuoksi, sekä museon ilmanvaihtoa palvelevan uudisrakennuksen rakentaminen kulttuurihistorialliseen ympäristöön kaupungintalon ja kanavan väliselle alueelle.

Joensuulaisten kuuleminen on jätetty tekemättä, joten tein oman epävirallisen gallupin Joensuun kävelykadun ja torin ympäristössä 25.–26.4.2022. Keskustelin 57 ihmisen kanssa. Heistä 53 vastusti museohanketta, kolmen mielestä museo pitäisi perustaa kaupungintalolle ja yhdellä ihmisellä ei ollut mielipidettä. Jo tällä pienellä kyselyllä ihmisten mielipide tuli hyvin selväksi, EI museota kaupungintalolle.

Hankesuunnitelman mukaan kaupungintalolle tulisi 771,5 neliömetriä näyttelytiloja. Se on 31 prosenttia vähemmän, kuin Carelicumissa. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 9 375 000 euroa, eli kustannusta joensuulaisille veronmaksajille tulisi 12 151 euroa/näyttelyneliömetri. Tolkutonta touhua, en kannata.

Kommentoi

Hae Heilistä