Julkaistu    |  Päivitetty 
Lea Pulliainen

Kukkilinnunpuistosta

”Jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä” – siinä hyvä ohje, joka Joensuun päättäjien ja kaupunkisuunnittelijoiden kannattaisi muistaa, kun saadaan kaikenlaisia kuolemattomia ideoita. Puskasta tuli tämä ”rakennetun ympäristön asiantuntijan” eli konsulttiyrityksen laatima niin sanottu toimintapuistosuunnitelma, jossa esitellään yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista asiaa, jotka toteutuessaan kyllä pilaisivat koko alueen. Hip hurraa!

Hankkeen ja sen toteutuksen moittija on tietenkin vanhoillinen NIMBY-ihminen, jonka kuuluu muuttaa maalle yli-innokkaiden ideoijien tieltä. Ehkä osaa joensuulaisista – varsinkaan niitä, jotka asuvat kauempana joen ja suunnittelun kohteena olevan alueen läheisyydestä – ei kiinnostakaan, millaiseksi miljöö muutetaan. Mutta kerran muutettua tuskin enää saadaan alkuperäiseksi palautettua, eli alue on menetetty, jos kaikki suunnitelman sisältämät härpäkkeet ja toiminnot tungetaan torimaiseksi muutettavalle, kivetylle alueelle ja metsään puiden sekaan.

Hanke myös maksaa, eikä kannata unohtaa sitä, että kerran rakennettua pitää myös huoltaa ja pitää kunnossa – asia, joka näyttää usein Joensuussa unohtuvan...

Ei nimittäin näköjään arvosteta yhtään sitä, että jo nyt tuo yli 8 ha:n alue ja erityisesti Koivuniemenpuisto on suorastaan harvinaisuus: laaja ja kaupunkimetsämäinen alue lähellä kaupungin keskustaa. Se tarjoaa mahdollisuuksia omaehtoiseen liikuntaan, rauhoittumiseen ja virkistykseen joen läheisyydessä – eikö tämä alue luonnonmukaisena ole oikea aarre?

Kirkkopuiston liepeillä ja Koivuniemenpuistossa voi kävellä, juosta, pyöräillä, hiihtää, oleskella, ulkoiluttaa koiria, tarkkailla luontoa, jumpata, pelata frisbeetä ja pallopelejä, on matonpesupaikka, kesäkahvila ja jäätelökioski. Aistit saavat virikkeitä ilman mitään aistipuistoakin. Valotaidettahan voi muuten jo nyt nähdä Botaniassa.

Eipä Joensuussa taida muuten olla toista puistoa, jossa edes olisi runsaasti puita – Vapaudenpuiston nimeksikin sopisi paremmin Vapaudenaukio. Sitä suuremmalla syyllä pitäisi säilyttää Koivuniemenpuiston nykyinen tunnelma.

Epäilemättä alueelle tulisi melu-, valo- ja liikennehaittoja lisääntyvästä roskaamisesta puhumattakaan, ja skuuttiradat, grillipaikat, laiturit ja muut innostaisivat yölliseen osallistumiseen. Esiintymislavoilla on muuten taipumus muuttua varsin pian kaljoittelulavoiksi, näkyyhän se torillakin.

Rakennettakoon tällainen ”puisto” siis vaikka Mehtimäelle, siellä on parkkipaikkojakin. Liikuntapaikoillekaan kun ei voi saapua muuten kuin autolla aivan viereen.

Ja koska asia ei ole edennyt ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, koko hanke on arvioitava uudelleen, eikä suinpäin julistettava, että ”rakentaminen alkaa vuoden 2023 puolella”.

Kommentoi

Hae Heilistä