Julkaistu    |  Päivitetty 
Pertti Myller

Hoitojonot olisivat purettavissa

Nato-innostuksen vallitessa on melkeinpä unohtunut, että meillä on valtavat hoitojonot ja hoitovelka ei-kiireellisissä sairaustapauksissa.

Hoitajien ja kuntatyönantajien välinen erimielisyys työehdoista sen kun vain lisää hoitojonoja. Oli maanantaiaamu kun muutama kuukausi sitten yritin varata terveyskeskuksesta vastaanottoaikaa lääkärille kipeytyneen jalan johdosta.

Pääsin keskustelemaan vastaanottovirkailijan kanssa vasta seuraavana päivänä epätoivoisen yrittämisen jälkeen. Minulle sanottiin, että voin yrittää varata vastaanottoaikaa seuraavalla viikolla, koska kaikki varattavissa olevat vastaanottoajat ovat varattuja. Niinpä soitin yksityiselle lääkäriasemalle, josta sain vastaanottoajan seuraavalle aamulle.

Hoitojonojen purkamiseksi ei ole muuta tietä kuin saada yksityisten lääkäriasemien vapaa kapasiteetti käyttöön sataprosenttisesti. Tietenkin yksi keino on paljon puhuttu palvelusetelijärjestelmä, joka olisi kilpailukykyinen verrattuna siihen, että jonoja alettaisiin purkaa vaikkapa viikonloppuisin terveyskeskuksissa tehtävillä ylitöillä tai käyttämällä terveyskeskuksissa yksitysten keikkalääkärien palveluja.

Hoitojonojen purkaminen on mahdollista ainoastaan yhteiskunnan vastaantulolla, olisipa sitten kysymyksessä palvelusetelijärjestelmä tai verovähennysoikeuden toteuttaminen yksityisiin sairaanhoitopalveluihin.

Mikäli kotitalousvähennyksen kaltainen verovähennysoikeus laajennettaisiin kattamaan yksityiset terveydenhoitopalvelut, tulisivat yksityiset lääkäripalvelut täysimittaiseen käyttöön. Tällöin huomattava osa terveyskeskusten asiakkaista siirtyisi käyttämään yksityisiä lääkäriasemia, ja viikkojen ja kuukausien hoitojonot terveyskeskuksissa olisivat historiaa.

Lainsäätäjät ratkovat usein epäkohtia säätämällä lakeja, kuten hoitajamitoitus, joka tuskin parantaa vanhusten hoitoa, kun resursseja ei ole kyseisen lain täytäntöönpanoon käytännössä. Sen sijaan laki terveydenhoitokulujen verovähennysoikeudesta tuottaisi välittömästi tuloksia, kun yksityiset resurssit lääkäripalveluissa tulisivat täysimittaiseen käyttöön.

Usein asenteet ja ideologiset pakkomielteet ovat esteenä asioiden järkiperäiselle hoitamiselle. Näin ei tietenkään saisi olla.

Kommentoi

Hae Heilistä