Julkaistu    |  Päivitetty 
Marika Kuittinen

Kun WC ei ole itsestäänselvyys

Kello on 8.30 perjantaina 10.6.

Avasimme ovet, kuten joka päivä, kello 7.30. Jo useampi ihminen odotti ulkona kun saavuimme töihin. He siirtyivät pihan toiselta puolelta, Asumisen tukipisteeltä meille. Tukipisteellä asunnoton voi yöpyä turvallisesti, hän saa ilta- ja aamupalaa, peseytyä, nukkua puhtaissa lakanoissa oikeassa sängyssä ja aamulla lähteä liikkeelle puhtaissa vaatteissa. Ei tarvitse nukkua puistonpenkillä, metsässä tai lehtiroskiksessa. Kovalla pakkasella se vie hengen. Asunnottomuus sen kurjimmassa muodossa, mitä useimmat meistä näkevät vain elokuvissa, on todellisuutta myös Joensuussa.

Puoli yhdeksään mennessä keitämme puurot, kahvit ja teet kymmenelle asiakkaalle, joista kahdeksan on asunnotonta. Muutaman tunnin päästä he ja monet muut pääsevät lounaalle. Olemme toivottaneet hyvää huomenta, kysyneet mitä kuuluu ja jutelleet niitä näitä, kuten ihminen ihmiselle.

Päivä- ja iltatoiminta tarjoaa asunnottomalle niitä perustarpeita, joita jokaisella kuuluisi olla ja jotka ovat meille monelle täysin itsestäänselviä. He saavat ruokaa ja mahdollisuuden levätä, osallistua, kommunikoida, peseytyä. He saavat hygieniatarvikkeita ja puhtaita, ehjiä vaatteita. Heille tarjotaan apua, heille vaaditaan apua. He saavat inhimillistä kohtelua, jota he eivät kaikkialla saa, koska edelleen heitä ohitetaan ja kierretään kaukaa.

Edes oikeassa WC:ssä käynti ei ole asunnottomalle itsestäänselvyys. Hätämajoituksen ja päivä- ja iltatoiminnan avulla voimme osaltamme tarjota asiakkaille sitä turvaa, joihin jokaisella meillä tulisi olla oikeus; katto pään päällä, ravintoa, ihmisarvoista kohtelua. Aika ajoin käydään keskustelua siitä, onko esimerkiksi hätämajoituksen tarjoaminen asunnottomille tarpeellista. Kyllä on. Se on ensiarvoisen tärkeä palvelu, joka parhaimmillaan pelastaa ihmishenkiä. Onneksemme vuoden 2023 alusta on tulossa lakimuutos, joka muuttaa päihteitä ongelmallisesti käyttävien hätämajoitus- ja päiväkeskuspalvelut lakisääteisiksi.

Joku viisas joskus sanoi, että hyvinvointivaltion mitta on se, kuinka sen kaikkein heikoimmassa asemassa olevista huolehditaan. Muistetaan tämä aina, kun pohdimme, tarvitseeko esimerkiksi asunnottomille tarjota palveluja. Asunnottomuus voi jossakin elämän vaiheessa koskettaa jokaista meistä, sinua tai läheistäsi.

Kommentoi

Hae Heilistä