Julkaistu    |  Päivitetty 
Veli-Matti Hyttinen

Ennen ja nyt

1930-luvun alkupuolella Stalin näännytti miljoonia ukrainalaisia nälkään viemällä viljan ja siirtämällä maanviljelijät rangaistusleireille, mikä käytännössä tiesi kuolemantuomioita. Kymmenen vuotta myöhemmin oli saksalaisten miehittäjien aika. (Kannattaa lukea sellainen kirja kuin Anatoli Kuznetsovin Babi Jar. Kirjailija eli nuo sorron vuodet Ukrainan Kievissä.)

Nyt vuonna 2022 Stalinin toimien ihailija Putin tekee samaa.

1943 marras-joulukuun vaihteessa Teheranissa kokoontuivat kolmen maan: Iso-Britannian, Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen johtajat päättämään keinoista natsi-Saksan lopullisesti lyömiseksi. Samassa kokouksessa Stalin esitti myös Suomelle reunaehtoja: ne olivat sotakorvausten maksaminen, rajojen palauttaminen Moskovan välirauhan aikaiselle tasolle sekä myös mahdollisuus miehittää määrättyjä alueita Suomesta sotakorvausten saamisen varmistamiseksi.

Kuuluisat ovat myös Stalinin sanat: että jokainen maa, joka on taistellut itsenäisyytensä puolesta niin urhoollisesti kuin Suomi ansaitsee tiettyä kunnioitusta. Nyt Ukraina ja sen kansa ansaitsee kunnioituksemme lisäksi myös tukea.

Nyt vuonna 2022 Iranissa kokoustavat Venäjän, Turkin ja Iranin johtajat, eikä liene kovinkaan vaikea arvata, mitä siellä suunnitellaan. Jaetaanko Eurooppaa taas kerran etupiireihin, saavatko Baltian-maat, Puola sekä Suomi jälleen pelätä itsenäisyytensä puolesta?

1943 Teheranin kokouksen lopputuloksena lyötiin lopullinen niitti natsi-Saksan tuholle. Koska tehdään loppu nykyisten diktaattorien mielivallasta, terrorista sekä kansanmurhista? Onko sitä odotettava kunnes miljoonat ihmiset ovat taas kuolleet ja maanosamme raunioina?

Kommentoi

Hae Heilistä