Julkaistu    |  Päivitetty 
Airi Pulkkinen

Suomalaisilla maksajan osa

Suomenmaassa 3.8. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra esittää huolensa kansalaisten monien elinkustannusten noususta.

Muun muassa perheitä uhkaa tuhansien eurojen sähkölaskujen nousu. Tähän ratkaisuna Purra ehdottaa, että kotitalouksien sähkövero laskettaisiin EU:n sallimaan minimiin.

Voisimme ottaa mallia esimerkiksi Espanjasta. ”Kaikkiaan Espanja käyttää valtion varoja tänä vuonna noin 15 miljardia euroa sähkön, maakaasun ja polttonesteiden hintojen hillintään, suoraan tukeen energiaintensiivisille aloille, kuljetuksille, maataloudelle ja kalastukselle sekä vähävaraisten toimeentulon helpottamiseen. Kriisipaketti jatkuu vuoden loppuun saakka.

Sähkön arvonlisävero pudotetaan (alv) 10 prosentista viiteen prosenttiin, nostetaan toimeentulotukea ja alimpia eläkkeitä 15 prosentilla, jaetaan pienituloisille 200 euron ylimääräinen tukiraha ja lasketaan joukkoliikenteen kuukausikorttien hintoja 30 prosentilla. Eläkkeet on sidottu inflaatioon. Kaikki tankkaajat saavat bensa-asemilla valtiolta 0,20 euron alennuksen litrahintaan.

Tällaiseen velkaisella maalla on varaa.” Uusi Suomi 3.8.2022

Espanjalla on julkistalouden velkaa 117 prosenttia bruttokansantuotteesta (bkt). Suomella vastaava velka n. 66 prosenttia. Espanja on EU:n elvytyspaketin rahoista suurimpia saajia Italian ja Ranskan ohella. Espanja on saamassa noin 140 miljardia euroa avustuksina ja lainoina.

Koska Suomi on hoitanut talouttaan paremmin ja olemme keskimääräistä vauraampi EU jäsenmaa, olemme elvytyspaketissa miljardien nettomaksaja. Elvytyspaketin avustusmuotoisesta tuesta Suomen maksuosuus 1.7. tarkentuneen tiedon mukaan on 7,2 miljardia lisättynä koroilla ja tulee maksettavaksi vuosina 2028– 2058.

Saantiosuutemme tästä osuudesta on pienentynyt noin 1,8 miljardiin, koska Suomen talous on kehittynyt ennustettua paremmin. Lisäksi lainamuotoisesta osuudesta takausvastuut ovat noin 6,6 miljardia. (Elisa Aaltonen, valtiovarainministeriö, EU-sihteeristö 1.7.2022)

Eikö pieni, rehellinen Suomen kansa ansaitse parempaa osaa kuin maailmanluokkaa äärimmäisen korkeaa veroastetta, kituuttamista, vuodesta toiseen velkaantumista ja muiden maiden velkojen maksua? Sääli jälkipolvia. Heille tämä sotku jää maksettavaksi ja selvitettäväksi.

Kommentoi

Hae Heilistä