Julkaistu    |  Päivitetty 
Aarre Hummelholm

Kuntalaisaloitehaaste sähköpotkulautailuun

Kuluneena kesänä Joensuun katukuvassa tiuhaan vilahteli turkoosit Tierin 750 sähköpotkulautaa. Lehtitiedon mukaan (Karjalainen 9.6.22), oma yrittäjämme Move On East Oy joutui puolestaan lopettamaan yritystoimintansa kannattamattomana. Ainakin siihen saakka, kunnes potkulautojen määrää rajoitettaisiin Joensuussa.

Sähköpotkulautailu keskustelutti myös meitä allekirjoittaneita Joensuun tarkastuslautakunnan jäseniä. Potkulautailu on itsessään aivan ok. Siihen emme ota kantaa. Kuitenkin lautailun mukanaan tuomille lieveilmiöille olisi tehtävä jotain. Lähes päivittäin näkee lautoja lojumassa, jopa keskellä yleistä jalankulku- ja pyörätietä, lenkkipoluilla, pensaikoissa jne. Syksyn pimeys on tuonut holtittomaan pysäköintiin aivan uudet haasteet. Katukuva on muuttumassa sekasotkuksi. Auttaisiko jos polkupyörillä ja potkulaudoille olisi sovitut ja rajatut aluekohtaiset ”pysäköintialueet” (Saksan malli) sikin sokin parkkeerauksen mahdollistavan pysäköinnin sijaan?

Entäpä terveysalan väen esille tuoma suuri huoli potkulautojen aiheuttamista pysyvistä vammoista ja ensiavun lisääntymisestä. Samoin tietoomme on tullut teiden ja katujen sekä jalkakäytävien kunnossapitoammattilaisten palautetta; heidän työnsä on vaikeutunut lisääntyvien huoltoautojen pysäyttelyn takia? Tarvitaanko pian erilliset sähköpotkulautapoliisit tarkkailemaan ajokulttuuria, koska monesti, etenkin onnettomuustilanteessa onkin jo päihteet pääosassa. Helsingissä asiaa on alettu ratkaista erillisillä katupartioilla!

Mitä sähköpotkulautailun tuomat kielteiset arjen haasteet, lopulta maksavat joensuulaisille veronmaksajille. Voisiko perittävään maksuun sisällyttää tapaturma- liikennevakuutusta, jolloin käytöstä koituvan vahingon korvaus ei jäisi pelkästään yhteiskunnan maksettavaksi. Entäpä yö käyttö? Huolemme on myös, lisääntyvän lautailun, etenkin lasten ja nuorten, yhä vain enenevä liikunnan väheneminen.

Pohdimme myös, millaiset mahdollisuudet kaupunkina Joensuulla on säädellä tulevien yritysten ja käytettävien potkulautojen määrää ja oman yrittäjän/yrittäjien palvelujen valintaa? Entäpä turvallista parkkeerauskulttuuria, ettei laudat lojumisillaan aiheuta kohtuutonta haittaa ja yllättäviä vaaratilanteita? Nythän sähköpotkulautoja koskee sama lainsäädäntö kuin polkupyöriä.

Me allekirjoittaneet tarkastuslautakunnan jäsenet haastamme kuntalaisaloitteen käynnistämistä. Tuleeko aloittajaksi nuorisovaltuusto, järjestö, yksityinen henkilö. Tai joku muu taho. Sillä ei ole väliä, pääasia, että Joensuun sähköpotkulautailulle saataisiin yksinkertaiset mutta asialliset säännöt kaupunginvaltuuston lopullista hyväksymistä varten. Joensuun ja joensuulaisten parhaaksi ja turvallisuuden lisäämiseksi.

Ystävällisin terveisin Joensuun kaupungin tarkastuslautakunnan jäsenet

Kommentoi

Hae Heilistä