Julkaistu    |  Päivitetty 
Kaarina Karhapää

Haudan häpäisijä vastuuseen

Sukulaiseni soitti ja kertoi, että hänen edesmenneen miehensä haudan puinen risti oli katkaistu. Siis rikottu, tehty ei- luvallinen teko.

Haluttiinko ristin taittamisella osoittaa, ettei sillä ole mitään merkitystä? Miksi? Oliko tekijä tunnistettavissa? Ei ristin rikkomisella elämän rikkonaisuuksia tehdä tyhjänpäiväiseksi. Ristin vahingoittaminen on vaarallisen julma julistus. Se voisi merkitä: ristiinnaulittua ristinmiestä ei ole ollut eikä tule olemaan!

Hautarauha on lain mukaan taattu k a i k i l l e kuolleille henkilöille. Kaikille. Ei saa tehdä minkään asian, piirteen suhteen poikkeusta, ei minkään. Pidetyllä ja ei- pidetyllä vainajalla on samanarvoinen hautarauha.

Tuota rauhaa ei saa kukaan rikkoa. Kun rikkoo, joutuu vastuuseen.

Niinpä suunnilleen 5.11.22 paikkeilla Joensuussa tapahtuneiden lepopaikkojen häpäisijän on jouduttava vastuuseen törkeän käyttäytymisensä takia. Ja hän tulee saamaan rangaistuksen, kun kiinni saadaan. Poliisi toimii asian suhteen lain velvoittamalla tavalla.

Hautarauha määrää myös sen, ettei kukaan voi luvattomasti aukaista hautaa. Pyhäinpäivän hautarauhan rikkominen ei onneksi aiheuttanut haudan aukaisemista. Rauha koskee kaikkia maan poveen kätkettyjä!

Nyt tapahtuneessa hautarauhan rikkomisessa on ensisijaisesti tehtävä poliisille rikosilmoitus. Toiseksi on mietittävä, miten em. teot estetään. Auttaisiko hautausmaan porttien lukitseminen yöajoiksi? Voisipa päivisin hautausmaan oma vartija olla esteenä laittomille teoille! Seurakunnat valittavat rahan puutetta uusien työpaikkojen perustamisessa. Ainakin niistä muodostuu uusia veronmaksajia.

Eläisipä Eino Leino ja kulkisi hautausmaalla. Hän lausumaan;

Mitä on nää tuoksut mun ympärilläin?

Mitä on tämä hiljaisuus?

Mitä tietävi rauha mun sydämmessäin,

tää suuri ja outo uus?

Rauha olkoon hautausmaiden ja poisnukkuneiden.

Kommentoi

Hae Heilistä