Julkaistu    |  Päivitetty 
Sari

Jospa aloitettaisiin Lapista

Nykyisin on alettu puhua soiden ja muun luonnon ennallistamisesta. Katselin tässä jokin aika sitten Yleltä tullutta ”Tuntematon Kanada” -dokumenttisarjaa ja säälittelin, ettei Kanadassakaan ole asiat olleet hyvin siitä lähtien kun valkoihoiset menivät maahan.

Heti perään tuli ajatus, että aivan samaa on tapahtunut joka puolella maailmaa, myös Suomessa. Kuten Kanadassa, hallitus jyräsi alkuperäisväestön oikeudet, asuinympäristön ja vanhat elinkeinomahdollisuudet, samoin tapahtui myös Suomessa. Ja se joka toista väittää, valehtelee itselleen tai on tietämätön Suomen historiasta.

Sarjasta tuli mieleen tämä nykyinen luonnon ennallistamisinnostus. Osaltaan varmaan todella hyvä, osaltaan aivan järjetön. Mutta mitä jos vaikka aloitettaisiin Lapista ja siellä Lokan ja Porttipahtaan tekojärvien purkamisesta ja siitä, että palautettaisiin maat siinä kunnossa kuin ne ennen altaita olivat niiden alkuperäisille omistajille? Ja maksettaisiin alkuperäisille omistajille sellaiset korvaukset, että he saisivat rakennettua sinne altaiden alta poltetut ja tuhotut talot ja elämän uudestaan.

Osa alueilta lähteneistä ihmisistä ei varmaan enää jaksa tai halua enää muuttaa takaisin alueelle. Onhan tapahtumasta jo niin kauan aikaa, että silloin eläneet ovat kerenneet rakentaa elämänsä muualle. Mutta maalla on varmasti perijänsä, joten jos menneiden vuosikymmenten aikana luonnolle tehtyjä vääryyksiä halutaan alkaa korjata, niin mitä jos aloitettaisiin sellaisesta, joka hyödyttää samalla alkuperäisten asukkaiden oikeuksia?

Kommentoi

Hae Heilistä