Julkaistu    |  Päivitetty 
Susanna Leppälä

Kirkko tarvitsee nuoria

”Kirkko tekee paljon hyvää”, ”käyn kirkossa lähinnä häissä ja hautajaisissa” ja ”pidän kirkkorakennuksista ja niiden tunnelmasta”.

Nämä voisivat olla tyypillisen tapakristityn lausahduksia. Kirkkoa arvostetaan, mutta toimintaan ei osallistuta kovinkaan säännöllisesti. Kirkon toiminnasta kiinnostutaan vain, jos jokin on pielessä. Asioihin on kuitenkin tärkeää vaikuttaa jo ennen kuin jokin on pielessä. Marraskuun 20. päivä vietetään seurakuntavaaleja. Aivan jokainen, myös tapakristitty, voi vaikuttaa kirkkonsa tulevaisuuteen. On tärkeää ottaa kantaa siihen, mitä kirkon tulisi säilyttää ennen kuin on liian myöhäistä. Kirkko ei myöskään muutu, jos sitä ei uudisteta sisältä käsin.

Demokratian toteutuminen kirkossa on haasteellista. Seurakuntavaalien äänestysprosentti on alhaisin kaikista Suomessa pidettävistä vaaleista. Viime seurakuntavaaleissa vuonna 2018 äänestysprosentti oli valtakunnallisesti 14,4 ja Joensuussa 10,1. Suomen väestöstä yli 65 prosenttia kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon ja yli 16-vuotiaita äänioikeutettuja jäseniä kirkossa on yli kolme miljoonaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kirkon toiminnasta päättää oikeastaan vain pieni osa siihen kuuluvista. Tämän on muututtava!

Huomion arvoista on myös luottamushenkilöiden korkea ikä. Ehdolle asettuneiden keski-ikä on 56,1 vuotta. Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on noin 6 prosenttia. Nuorten vähäinen määrä on huolestuttavaa. Jos nuoria ehdokkaita ei ole, heitä ei äänestetä tai kuunnella, ei kirkollakaan ole tulevaisuutta. Äänestämällä nuorta ehdokasta annat äänesi tulevaisuudelle ja takaat kirkon toiminnan myös jatkossa.

Kirkon tulevaisuus vaikuttaa väistämättä myös Suomen tulevaisuuteen. Kirkko ei ole erillinen osa yhteiskuntaa, vaikka sen toiminta ei koskettaisikaan arkeasi juuri nyt. Äänestämällä seurakuntavaaleissa voit kertoa, että välität itsestäsi, lähimmäisestäsi ja tulevaisuudestasi. Äänestämättä jättäminen on myös valinta. Käytäthän ääntäsi – muuten joku muu tekee sen puolestasi!

Kommentoi

Hae Heilistä