Julkaistu    |  Päivitetty 
Jaana Räihälä

Vanhukset todellakin heitteillä

Leena Susi kirjoitti 16.11. Karjalan Heilissä naapuristaan, joka heitettiin Tikkamäeltä kotiin ilman varmistusta kotona selviytymisestä. Kuulosti ikävän tutulta, sillä juuri Suden tekstin julkaisuviikolla koronan kourissa jalattomaksi mennyt läheinen oli kahden päivän petipotilaanaolon jälkeen kotiutettu yksin kylmään kotiinsa jaloilla, joista toinen ei noussut maanpinnasta yhtään, toinen pari senttiä, ja joiden voimin ei pysynyt pystyssä.

Naapuri kävi pyynnöstä hakemassa vanhan rouvan suojaan kodista, joka oli kylmä ja uuninlämmitysyrityksen jäljiltä täynnä savua.

Sairauden takia pää oli niin pyörällä, ettei puulämmitteisen talon uuninlämmitys onnistunut, eivät myöskään puhelimen lataaminen ja pin-koodin laitto avun pyytämistä varten.

Kotipalvelun närkästynyt soitto tuli seuraavana päivänä: miksi vanha rouva ei ollut kotona verinäytteenottoa varten, niin kuin kotiutusehdoissa oli sovittu. Ei ollut ensimmäisenä mielessä, että olisi ehkä pitänyt varmistaa kotona selviytyminen.

Autoton ja rahanmenoa pelkäävä pienieläkkeinen potilas ei suostunut lähtemään Lieksaan petipaikalle. Eikä yhden yön odotus tullut kysymykseenkään sairaalassa, joka kuitenkin vaati verikokeita seuraavana päivänä otettavaksi huolestuttavien arvojen takia potilaalta, joka ei jaksanut peppuaan sängyllä ollessaan nostaa.

Joka välissä todettua ja korostettua asuu yksin -tietoa ei hyödynnetty missään välissä ennen kuin potilas oli kadonnut. Sitten löytyivät yhteystiedot läheisille.

Heitteillejättö on ilmeisesti ihan ok toimintatapa, jos sairaudestaan ymmärtämätön ja huonokuntoinen itse jotain saa sanottua kysymykseen, jonka ehkä kuulee mutta jonka seurauksia ei ymmärrä.

Muistitutkimusten suhteen ilmeisesti hoitamattomuus on toivottu tila ainakin keskussairaalan ja terveyskeskuksen proseduureissa.

Kun tutkimuksia ei edistetä lääkärille asti, potilaan hoidontarpeen kasvaessa saadaan varmasti kotiin tahtovia ja hoidosta kieltäytyviä potilaita ilman suurentuneita hoitokuluja. Muutaman kerran kun antaa potilaan kolautella itseään kotonaan tai polttaa talonsa ja itsensä, jäävät kaikki tutkimus- ja hoitotarpeet pois.

Eivätkä ikävät läheiset huolineen rasita hengen ja terveyden suojelemisen toiveilla, kun voi vedota tutkimattoman ja hoitamattoman potilaan omaan tahtoon.

Kiitos kuitenkin Outokummun fysioterapeutille huolesta ja vastuun ottamisesta saapumattoman potilaan takia, ja kotipalvelulle asiallisesta hoivasta ja tuesta, jota nyt on tullut tarjolle.

Kommentoi

Hae Heilistä