Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Saukkonen

"Hyvinvointialueet"

Vuoden 2023 alusta pitäisi alkaa uusien hyvinvointialueiden toimia, mutta kun on uutisia lukenut, niin ongelmia tuntuu olevan jo ennen sitä, sillä rahoituksesta puuttuu puoli miljardia euroa. Mikä alue joutuu kärsimään rahoituksen puutteesta?

Kun luki Heilissä 16.11 olleen lukijan kirjoituksen ” Naapuri jätettiin heitteille”, ei ainakaan minua yllättänyt, eikä tämä tapaus ole varmasti ainoa joista olen vuosien saatossa lukenut.

Eräässä tapauksessa oli terveyskeskuksesta kotiutettu vanhus ilmoittamatta hänen lapsilleen, vanhus oli soittanut kotiutuksen jälkeen pojalleen, että hänet taksi toi kotiin, eikä hänellä ole ruokaakaan. Miksi ei ilmoitettu etukäteen lähiomaiselle kotiutuksesta?

Toisesta tapauksesta luin uutisista, kun ruokapalvelu oli toimittanut vanhukselle ruuat useana päivänä, vaikka vanhus oli jo ollut kuolleena useamman päivän, ruuan tuoja ei huomannut vanhuksen tilaa, ruokapalvelun vastaava oli selittänyt, että ei meillä ole aikaa havaintojen tekoon.

Tässäkään tapauksessa ei olisi ruuan tuojalta vaadittu monta sekuntia havainnon tekemiseen, kun edelliset ruuat olivat syömättä.

Kolmas tapaus josta kerron, oli kun jouduin soittamaan ambulanssin, kun potilaalla ei jalat kantaneet, veivät keskussairaalaan, mutta yllätys yllätys laittoivat illalla taksilla kotiin, ja jouduin soittamaan ambulanssin, kun ei saatu taksista siirrettyä henkilöä sisälle.

Miksi ei ambulanssi vienyt häntä takaisin sairaalaan? Seuraavana aamuna soitin taas ambulanssin, vasta sitten heräsivät ongelmaan ja toimintaan.

Näissä kaikissa tapauksissa on yhteinen syy, puuttuu ajattelu- ja päättelykyky sieltä viralliselta puolelta, ja toinen syy on se, että luetaan lakia, mutta ei pystytä ajattelemaan, mikä on oikein ja mikä väärin.

Sama ongelmahan tuntuu olevan niin poliisissa kuin pelastuslaitoksella, mutta jos lähdet veikkailemaan näiden hyvinvointialueiden toimivuutta, niin tuskin olen kovin paljon väärässä, että ongelmat eivät ainakaan vähene, sillä julkisella sektorilla ei tunnu mikään toimivan. Siitä minulla on tuore oma kokemus viime kesältä, julkisella sektorilla on ainakin terveydenhoidonpuolella turhaa ja aikaa vievää toimintaa, joilla vain pahennetaan ruuhkia ja jonotuksia.

Kun on hyvä päättelykyky, asiat ratkeavat hyvinkin nopeasti, ilman pitkäaikaisia tutkimuksia.

Kommentoi

Hae Heilistä