Julkaistu    |  Päivitetty 
Isä

Tuplalapsilisä ei huomioi kaikkia

Tuplalapsilisästä uutisoitaessa on sivuutettu, että on valtavasti perheitä, joissa lapsi asuu vuoroasumisessa (vuoroviikoin). Kela maksaa 12/22 tuplalapsilisän lähivanhemman kotiin lapsen asuinosoitteen mukaisesti. Samanaikaisesti tähän kotiin maksetaan useimmiten elatusmaksua tapaajavanhemman perheestä.

Olin yhteydessä Kelaan saatuani tietää tuplalapsilisän suunnittelusta. Kysyin, kuinka aiotaan tukea toista kotia vuoroasumistilanteessa. Vastaus oli: asiaa ei olla mietitty.

Maksan elatustuen Kelalle, josta lähivanhempi sen perii joka kuukausi. Näin käy myös joulukuussa. Lapsi asuu vanhempiensa luona vuoroviikoin. Lähivanhemman osoitteessa on kaksi työssäkäyvää aikuista, jonne tuplalapsilisä maksetaan.

Olen työttömänä, lapsi ja minä elämme joulukuunkin noin 700–800 euron kuukausitulolla (nettona) johon päälle tulee toimeentulotukea noin 100–150 euroa. Tästä summasta menee elatusmaksut ja lainanlyhennykset ym. juoksevat kulut.

Eli tuplalapsilisä ei tue millään tavalla kuin ainoastaan yhtä perhemuotoa: sitä missä lapsen asuinosoite sijaitsee. On surullista lukea miten uutisoidaan ”Ylimääräisillä lapsilisillä voi siis maksaa vielä viimeisiä jouluostoksia.” Kun toiseen kotiin, jossa lapsi viettää yhtä paljon aikaa, ei anneta mitään tukea, jouluosotoksia ei todellakaan tehdä.

Päätös ei huomioi kuin yhden perhemuodon.

Kommentoi

Hae Heilistä