Julkaistu    |  Päivitetty 
Matti Torvinen

Johtajapula

Suomessa vallitsevan työvoimapulan tietää jokainen, mutta silti johtajapulaan ei ole kiinnitetty huomiota, vaikka työvoimaahan johtajatkin ovat. Joensuulainen musiikkiyhtye Eläin tosin sivusi aikoinaan asiaa: ”Tyhjäntoimittaja korkeassa asemassa, sua kusettamaan käytetään ja sua kusetetaan” (Juki Records 2010). Vakavana panin silloin asian merkille.

Sitten en tullut tätä ajatelleeksikaan, ennen kuin ystäväni Antero Pesonen puuttui asiaan Siun Soten johtajapulaa kommentoidessaan (Heili 23.11.). Tarvittaisiin mm. kimppajohtaja sekä uudistuksista aiheutuvasta pahoinvoinnista johtuen pahoinvointijohtaja ynnä muita tarpeellisia johtajia.

Ja pulaa johtajista on muuallakin. Johtajille pitäisi ehdottomasti olla kilpailukykyiset palkat, ei kunnollisia johtajia muuten saa. Sehän nyt on itsestään selvää.

Pesoselta unohtui kuitenkin kaksi tärkeää asiaa: kannustinraha ja eroraha. Myös näiden pitää olla kilpailukykyisiä. Jos jonossa olevia hoidettavia alkaa kuukahdella kuoloon, tai jonot muuten lyhenevät, on kannustinrahan paikka. Ja jos johtajia edelleen on liian vähän ja johtaja joutuu ylivoimaisen työtaakan vuoksi eroamaan, on silloin eroraha paikallaan.

Luonnollisesti molempien etuuksien on oltava kilpailukykyisiä, vähintään valtion ja muiden monopoliyhtiöiden johtajilleen maksamien suuruisia.

Eiköhän kohta myös johtajapula häviäisi. Tai ainakaan se ei enää leviäisi arkeamme ankeuttamaan.

Kommentoi

Hae Heilistä