Julkaistu    |  Päivitetty 
RAINO HARINEN

Juoksua läpi koko yön

Nightruniin juoksemaan saapuvat Sointu Hyttinen(vas.) ja Inka Volotinen tulevassa startissa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Nightruniin juoksemaan saapuvat Sointu Hyttinen(vas.) ja Inka Volotinen tulevassa startissa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Joensuu Night Run juostaan jo neljättä kertaa marraskuun puolivälissä. Starttilaukaus Areenan radalla pamahtaa perjantai-iltana 14. marraskuuta kello 20, ja maaliin juoksijat saapuvat seuraavana aamuna kahdeksan aikaan.

Ultrajuoksuseura Sisun puheenjohtaja, tapahtuman järjestelytoimikuntaan kuuluva Jari Soikkeli valottaa Night Runin syntyhistoriaa.

– Eräänlaisena esikuvana tapahtumaan oli aikanaan Espoossa juostava 24 tunnin Endurance-kisa. Päädyimme kuitenkin pähkäiltyämme 12 tunnin kisaformaattiin, koska vuorokauden kestävä kilpailu on tuplasti raskaampi järjestää. Sisätilassa ei olla luonnon armoilla, ja Areenan pinta on myös erinomainen ultrajuoksutapahtumaan, Soikkeli toteaa.

 

 

Jonkinlaista ultrajuoksubuumia on selkeästi havaittavissa, koska kolme viikkoa ennen h-hetkeä ilmoittautuneita oli jo kuutisenkymmentä. Lisäystä viimevuotiseen noin 50 osallistujan listaan on siis selvästi tulossa. Osa juoksijoista vieläpä ilmoittautuu vasta tullessaan kisapaikalle. Arviolta kolmasosa tulijoista on naisia.

Tapahtuman aiemminkin kokeneet Sointu Hyttinen ja Inka Volotinen odottavat tapahtumaa innostuneina.

– Olen mukana toista kertaa. Viime vuoden kilpailusta jäi itselleni niin hyvä maku ja muistot. Tai sanotaanko niin, että ainakin pari päivää kisan jälkeen olo tuntui hyvältä, naurahtaa Inka Volotinen.

– Minulle tämä on jo kolmas startti Night Runiin. Tosin tämän vuoden kisa on minulle ehkä enemmän harjoituskerta. Päätavoitteenani on menestys ensi vuoden kilpailussa, Sointu Hyttinen puolestaan tuumii.

Mukava ilmapiiri kilpailuissa, ja omien rajojen rikkominen ovat pääsyyt naisten ultrajuoksuinnostukseen.Helmikuussa Espoon vuorokauden hallikisassa juossut Hyttinen, sekä syksyllä Kuopion maratonilla oman sarjansa voittanut Volotinen odottavat kilpailusta hienoa tapahtumaa.

– Kisassa on niin erinomaisen hieno yhteishenki, kaikki ovat kuin yhtä perhettä. Kannustetaan innokkaasti toinen toisiamme ja tsempataan, Hyttinen toteaa.

– Niin, ja huoltopisteillä homma pelaa myös mallikkaasti. On myös täysin erilainen kokemus juosta, kun musiikki soi koko ajan taustalla, Volotinen jatkaa.

 

 

Ultrajuoksuseura Sisun sihteeri Mika Issakainen toteaa Night Runin vetävän juoksijoita kauempaakin kuin Pohjois-Karjalan alueelta.

– Ihan ympäri Suomea on tulossa porukkaa taas kisaamaan, onpa mukana jopa kaveri Alankomaistakin. Polku-ultrakilpailujen suosio lisää innostuneita sisäradoillekin. Tosin jotkut toki juoksevat edelleen vain ulkokisoja, Issakainen kertoo.

– Vaarojen maratonin taivaltaneita juoksijoitakin on tulossa. Pohjois-Karjalassa onkin hyvä tilanne, Karelian Seikkailu-urheilijat meitä vanhempana seurana pitää myös hyvin yllä alueen juoksuperinteitä. Toki mukaan mahtuu aina uusiakin kasvoja. Ikäskaala on laaja. Tällä hetkellä nuorin osallistuja on 25 vuoden ikäinen, ja vanhin ilmoittanut on 65 vuotta, Soikkeli päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä