Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Pienen seurakunnan suuri ponnistus

Johtava pastori Matti Niemelä poseeraa Jerusalemin temppelin ylipapin rooliasussa. Itse esityksessä hänet löytää kierroksen lopussa odottavasta suomalaisesta joulusta. Johtava pastori Matti Niemelä poseeraa Jerusalemin temppelin ylipapin rooliasussa. Itse esityksessä hänet löytää kierroksen lopussa odottavasta suomalaisesta joulusta.
Monelle se on jäänyt ”kätkössä” olevaksi suurtapahtumaksi: Joensuun helluntaiseurakunnan Matka ensimmäiseen jouluun -kierros kerää joka toinen vuosi runsaat 3  000 kävijää.

Luku on hulppea seurakunnalle, jonka jäseniä kaupunkialueella on noin 550.

–  Varmaan se on tarinan koskettavuus, idean aikoinaan Turusta Joensuuhun tuonut Hanna Koskela pohtii syitä siihen, miksi kierros houkuttelee ihmisiä yli seurakuntarajojen.

Tapahtuma on helluntaiseurakunnan, mutta viesti yleinen.

Vajaassa tunnissa kierretään reitti, jonka alussa aikakone vie noin 2000 vuoden taakse, ja lopussa palataan nykyaikaan ja suomalaiseen jouluun.

Siinä välissä on tavattu Itämaan tietäjät, törmätty kamelia kauppaaviin beduiineihin, käyty Joosefin puusepänverstaalla, ostettu basaarista matkamuisto, kuultu Jerusalemin temppelissä ylipapin lukema ennustus Messiaan tulosta ja koettu, kuinka enkelit ilmestyvät paimenille kedolla.

Kyse on pienen seurakunnan jättimäisestä ponnistuksesta, johon osallistuu noin 150 seurakuntalista erilaisissa tehtävissä.

–  Alkuvuosina tapahtuma oli joka vuosi, mutta nyt se on kasvanut niin, että voimme vetää sen joka toinen vuosi, Hanna Koskela kertoo.

Päättyneellä viikolla Niinivaarantien helluntaikirkolla on rakennettu ja pystytetty lavasteita, ja nyt viikonloppuna sisustetaan ja laitetaan rekvisiittaa paikalleen.

Lavasteet ovat pahvirullia, jotka on varastoitu numeroituina. Joka vuosi pitää tehdä uusia repeytyneiden tilalle. Vapaaehtoisia tarvitaan runsaasti.

–  Aluksi meitä oli viiden naisen joukko, mutta nyt meillä on kokonainen organisaatio, jossa jokaisella on oma tehtävänsä: on rekrytointi, koulutus, puvustus, kulissien maalaus, pystytys, basaariaskartelu, keittiö, tiedotus, Koskela luettelee.

Matkaa tehdään noin 15 ihmisen ryhmissä, jotka lähtevät kirkon eteisen vierestä oppaan johdattamina seitsemän minuutin välein.

Yleisöviikonloppua edeltävinä kolmena arkipäivänä kierroksen käy läpi noin 2  000 päiväkotilasta ja koululaista, ja se tietää bussirulettia pitkin Joensuuta.

–  Meillä on kolme linja-autoa, jotka liikennöivät ristiin rastiin tarkalla aikataululla hakemassa ja viemässä lapsia, Hanna Koskela kertoo.

Kaikille avoin yleisöviikonloppu on sitten 28.–29. marraskuuta. Aiempina vuosina yleisökierrokset ovat vetäneet paikalle noin tuhat kävijää.

–  Itselleni tämä on merkittävä osa jouluun virittäytymistä, Hanna Koskela sanoo.

–  Olen jouluihminen, ja tykkään valmistautua pitemmän ajan. Sydämessäni vietän joulua jo nyt.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä