Julkaistu    |  Päivitetty 

Oopperalaulajat johdattavat virsien maailmaan

Jorma Hynniselle on ehtinyt kertyä omakohtaista kosketusta virsiin jo lapsesta saakka. Jorma Hynniselle on ehtinyt kertyä omakohtaista kosketusta virsiin jo lapsesta saakka.
Oopperalaulajat Jorma Hynninen ja Esa Ruuttunen kiertävät tällä viikolla Itä-Suomessa Soi virteni -konsertin kanssa. Joensuun vuoro on lauantaina 8. syyskuuta, jolloin konsertti alkaa Rantakylän kirkossa kello 16.

Kaksikkoa säestävät pianolla ja uruilla Paula Korva ja Janne Piipponen.

Jorma Hynninen toteaa, että jokainen meistä on ollut jossakin vaiheessa elämäänsä virren kanssa, ja kristitylle virsi on läsnä sananmukaisesti kehdosta hautaan.

–  Paitsi että virsi on laulettua hengellistä Sanaa, se on myös kansallinen kulttuuriaarre. Sanat ja sävelmät ovat usein syntyneet kansan keskuudessa syvän hengellisen kaipuun pakottamina, Hynninen sanoo.

–  Kun laulamme virttä, laulaminen vetää meidät sisälle omakohtaiseen hengelliseen kokemukseen. Koska virsi on kansallista kulttuuriperintöä, sitä ei mielestäni pitäisi höystää keinotekoisilla rytmitehosteilla.

Hynninen sanoo saaneensa omakohtaisen kosketuksen virsiin jo alle kouluikäisenä äitinsä ohjaamassa pyhäkoulussa.

–  Körttivirsien tekstit saattoivat tuntua lapsesta jopa pelottavilta. Monet rakkaat lastenvirret opeteltiin sitten ulkoa kansakoulussa. Heinolan opettajaseminaarissa tuli opiskella vähintään viidenkymmenen virren säestykset.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä