Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Ei töiden viivästyminen ohjelmaan vaikuta

Anne Vänskä otti torstaina itsekin kuvia torilavan vieressä olevista näkymistä. Kuva: Aimo Salonen Anne Vänskä otti torstaina itsekin kuvia torilavan vieressä olevista näkymistä. Kuva: Aimo Salonen
Sosiaalisessa mediassa se ehdittiin jo viikolla todeta: ei Joensuun uusittu tori sunnuntaihin mennessä valmistu.

Sen tunnusti kaupunkikeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Vänskäkin silmäillessään torstaina näkymää, joka esiintymislavan edessä avautui: pöly lensi ja koneet huusivat.

–  Paljon kun on erilaisia toimijoita samaan aikaan, niin tämmöistä voi sattua, Vänskä muotoili kommenttinsa ja kiirehti kehumaan kaupunkikeskustayhdistyksen, kaupungin ja totin urakoitsijoiden hyvässä hengessä käymää vuoropuhelua, joka mahdollistaa joulunavauksen vetämisen läpi suunnitellusti.

–  Aitoja tähän jää niin kävelykadun, Koskikadun kuin Siltakadunkin puolelle. Harmittaa tietysti varsinkin Siltakadun puolen yrittäjien puolesta, joille aidoista luonnollisesti on haittaa, Vänskä sanoo.

Joulunavauksessa joka tapauksessa niin esiintymislava, ilotulistus kuin taidemuseo ja sen seinään heijastettavat taideteoksetkin näkyvät hyvin.

–  Olen hommannut tuohon lavan viereen vielä screenin, jossa näkyvät yhteislaulujen sanat, Vänskä kertoo.

–  Jos tänne tulee 10  000 ihmisen sijasta 20  000 ihmistä, niin silloin ollaan kuin sillit suolassa. Muuten tämä kyllä sunnuntaina toimii. Torin läpi voi mennä kävelykadulta Torikadulle.

Joulua aletaan avata sunnuntaina 25. marraskuuta puolestapäivästä alkaen. Iltapäivällä tarjolla on riemukasta ohjelmaa, ja kävelykadulla ovat ponit ja koirat kello 14 alkaen.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen avaa uuden torin kello 16 esiintymislavalta, jonka ohjelma tulkataan viittomakielelle. Joulupukki ja tontut laulavat joululauluja yhdessä lasten kanssa.

Yhteislauluja, joiden sanat näkyvät isolta screeniltä, säestää Mika Vanhanen. Luvassa myös kantaesitys, jonka Vanhanen sävelsi noin kuukausi sitten.

–  Sanoituksen on tehnyt Susanna Ruuhijärvi, jonka kanssa on tullut tehtyä viime aikoina biisi viikossa. Varmaan niitä on syntynyt tänä vuonna viitisenkymmentä, Vanhanen kommentoi.

–  Sunnuntaina kantaesityksenä kuultava laulu kertoo joulun odotuksesta hiukan romanttissävyisestikin. Todella siistiä on päästä sinne esiintymään varsinkin, jos paikalle tulee ne Annen arvioimat 10  000 ihmistä.

Luvassa on myös lasten tanssiesityksiä ja yhteistyökumppaneita, muun muassa poliisi ja pelastuslaitos tuovat kalustoaan torille.

Lasten joulurauha julistetaan ja kaupungin virallinen tonttu julkaistaan. Lavan ohjelman päätteeksi Kosiosusi saa lakkinsa ja Taidemuseon seinään heijastetaan NÄKY-taideteos. Sen ajan Kirkkokatu on taidemuseon kohdalta suljettu liikenteeltä.

Kello 17 alkaen ilotulitus Vapaudenpuistosta. Puisto suljetaan kaupunkilaisten käytöstä iltapäivällä. Ilotulitusta voi seurata parhaiten torilta.

–  Joensuun kaupunkikeskustayhdistys ja Joensuun kaupunki pahoittelevat ilotulituksesta mahdollisesti keskustan lemmikkieläimille koituvaa lyhytkestoista haittaa, Anne Vänskä sanoo.

Joensuun kaupungin uusin pysäköintitalo Niskaparkki tarjoaa sunnuntaina maksuttoman pysäköinnin koko päiväksi.

Uusi pysäköintitalo sijaitsee Niskakadun ja Koulukadun kulmauksessa, entisen PT-talon vieressä. Pysäköintitaloon ajetaan sisään Niskakadun puolelta.

Sunnuntaina 25.11. myös toriparkki tarjoaa maksutonta pysäköintiaikaa ensimmäiseltä kolmelta tunnilta.

Yleisön toivotaan saapuvan paikalle hyvissä ajoin, sillä esimerkiksi Siltakatu on edelleen suljettuna Kirkkokadun ja Torikadun väliseltä osuudelta työmaan takia.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys on muuttanut markkinointinimekseen Virta.

Nimeä tehdään tutuksi joulunavauksessa.

–  Nimenmuutoksen takana on kirjaimellisesti halu virtaviivaistaa viestintää ja selkeyttää yhdistyksen brändiä, Anne Vänskä kertoo.

Virta on Joensuun kaupunkikeskustan yrittäjien, kiinteistöomistajien, yhdistysten, asukkaiden ja Joensuun kaupungin yhteinen yhdistys. Yhdistykseen kuuluu noin 250 kaupunkikeskustan yhdistystä, liikeyritystä ja kiinteistönomistajaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä