Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Vilskettä ympäri maakuntaa

Sinkkolan kotieläinpiha on ollut tänä kesänä vallitsevan tilanteen vuoksi suljettuna, mutta ovet avataan maakuntapäivänä poikkeuksellisesti, kun pihassa järjestetään Iloinen perhekarnevaali. Kuva: Juha Inkinen Sinkkolan kotieläinpiha on ollut tänä kesänä vallitsevan tilanteen vuoksi suljettuna, mutta ovet avataan maakuntapäivänä poikkeuksellisesti, kun pihassa järjestetään Iloinen perhekarnevaali. Kuva: Juha Inkinen

Maakuntapäivää juhlitaan tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Jälleen elokuun viimeisenä lauantaina järjestettävän päivän ympärille on koronasta huolimatta koottu joukko tapahtumia, joista osa järjestetään ja on järjestetty jo tämän viikon aikana ympäri maakuntaa.

Vuoden 2020 maakuntapäivän teemana ovat lapset ja nuoret, minkä vuoksi ohjelmaan sisältyy vahvasti lapsia ja nuoria varten suunniteltua sisältöä.

– Maakuntapäivän tekijöillä on ilahduttavan hyvä vauhti ja innostus päällä. Useimmilla kaikki järjestelyt ovat jo valmiina, kertoo kulttuuriasiantuntija Pentti Ojajärvi maakuntaliitosta.

Ojajärven mukaan maakuntaliitossa ei olla huolissaan koronatilanteesta, mutta kaikki riskit on otettu huomioon järjestelyissä. Tapahtumia on kaikkiaan yli viisikymmentä, ja kaikissa tilaisuuksissa noudatetaan viranomaisten ohjeistuksia ja määräyksiä. Kahdeksan tapahtumaa järjestetään kokonaan tai osin etänä internetin kautta. Ennakkoon arvioituna yli 500 hengen tapahtumia on vain muutamia.

 

Joensuun alue

Sinkkola avaa ovensa maakuntapäivän kunniaksi yhden päivän ajaksi, kun Sinkkolan ympäristössä järjestetään 29.8. koko perheen tapahtuma Iloinen perhekarnevaali. Sinkkolassa järjestetään päivän aikana muun muassa pellehyppyjen SM-kisat, työpajoja koko perheelle ja Teatteri-Traktorin musiikkiesitys. Vaikka Sinkkolassa ei ole tällä kertaa tavalliseen tapaan kotieläimiä, on paikalla kuitenkin poni lievittämässä eläinten ystävien ikävää.

Joensuussa kuullaan maakuntapäivän aikana elävää musiikkia, kun Ilosaaressa nähdään RytmiHäiriköiden Piknik-konsertti kello 12. Paikalla on myös Mikon Pomppulinnat viihdyttämässä perheen pienimpiä. Konsertti striimataan myös verkkoon.

Kulttuurin ystävät voivat käydä päivän aikana seuraamassa Joensuun kaupunginteatterin avoimia harjoituksia, kun suurella näyttämöllä harjoitellaan näytelmää Kätkäläisen vanhat päivät – tarina mustasta koirasta ja pienellä näyttämöllä Korot kattoon eli valmennuksia ja viettelyksiä. Tapahtumaan tulee ilmoittautua ennakkoon 28.8. kello 15 mennessä, ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät kaupunginteatterin verkkosivuilta joensuunteatteri.fi.

Historiasta kiinnostuneet voivat osallistua hautausmaakierroksille, jotka alkavat maakuntapäivänä kello 12 ja— Rauhankappelin edustalta. Kierroksella esitellään muun muassa tunnettujen joensuulaisten merkkisukujen viimeiset leposijat.

Päivään sisältyy myös urheilua, sillä Mehtimäelle on vapaa sisäänpääsy kello 17 alkavaan JIPPO - FCV -otteluun.

Taajamissakin tapahtuu: esimerkiksi Koverossa järjestetään perjantaina 28.8. keskiaikapäivä, Kiihtelysvaarassa Navetan tuparit 29.8. ja Pyhäselässä järjestetään niin ikään maakuntapäivänä verkossa lapsille ja nuorille suunnattu Syyshavinat-tapahtuma.

 

Kontiolahti

Kontiolahdella toteutetaan maakuntapäivänä Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen tapahtuma Tiedetemput, jossa tarjotaan verkossa tiedekokeita kotona tehtäväksi kello 10–18. Temput soveltuvat perheen pienimmille tehtäväksi yhdessä aikuisten kanssa, ja kokeneemmat voivat testata rajojaan itsenäisesti.

 

Liperi

Liperissä on mahdollisuus kuulla toiverunoja ja -lauluja 29.8. kello—–16 Penttilä-salissa. Runo- ja laulumaailman taitajat ovat valmistelleet tapahtumaa varten noin sadan laulun ja runon listan, joista suosikkejaan voi toivoa.

Laulutoiveita toteuttavat lauluyhtye Trio Trikolori, Virpi Eronen, Irina Tanskanen, Pilviliina Piirainen sekä kitaristi Tapsa Eronen. Runotoiveita esittävät Virpi Eronen sekä lausuja Silja Nuutinen.

 

Outokumpu

Outokummussa järjestetään maakuntapäivänä koko perheen kaupunkifestivaali Okufest, jossa on ohjelmaa aamusta iltaan. Tänä vuonna luvassa on muun muassa torimarkkinat, lastenmusiikkia, nykytanssia, Kaukolasipartion keikka, Outopia – Outokummun Utopiapäivät -kulttuuritapahtuma sekä Lasten Kaivoksen ilmaispäivä.

Pääosa Okufestin päiväohjelmasta sijoittuu Outokummun Kauppatorille ja sen välittömään läheisyyteen.

 

Kaikki maakuntapäivän tapahtumat löytyvät verkosta osoitteesta https://www.pohjois-karjala.fi/maakuntapaiva.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä