Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Lukuteatteria kirjastoissa

Pekka Kanninen, Tuire Hindikka (keskellä) ja Leena Käyhkö pohtivat etukäteen, ottavatko mitään lavasteita esitykseen. Lopulta sininen tynnyri pääsi ruukuksi lavalle. Kuva: Hanna Käyhkö Pekka Kanninen, Tuire Hindikka (keskellä) ja Leena Käyhkö pohtivat etukäteen, ottavatko mitään lavasteita esitykseen. Lopulta sininen tynnyri pääsi ruukuksi lavalle. Kuva: Hanna Käyhkö
Karsikon kirjastossa elettiin maanantai-iltapäivänä historiallisia hetkiä. Kolme Teatteri Fiaskon jäsentä, Tuire Hindikka, Leena Käyhkö ja Pekka Kanninen, esittivät lukuteatteria.

– Suomessa lukuteatteri on hiukan tuntematon näyttömötaiteen laji. Helsingissä esimerkiksi KOM-teatterissa esityksiä on ollut, mutta Joensuussa ei juurikaan, ohjaaja Tuire Hindikka kertoo.

Lukuteatteri näyttää maallikon silmin tältä: on lava, jossa ei juuri ole lavasteita, on näyttelijät, joilla ei ole rooliasuja. Sen sijaan heillä on käsissään käsikirjoitukset. Vähän niinkuin keskeneräinen teatteriesitys?

– No ei sitäkään, Hindikka nauraa.

– Lukuteatteri on ihan validi esitysmuotonsa, ja esimerkiksi Amerikassa hyvin suosittu ja käytetty esitystapa. Moni teatterintekijä ikään kuin testaa tekstiä lukuteatterilla ennen kuin siihen aletaan rakentaa muuta.

Lukuteatterissa näyttelijät toki eläytyvät, mutta eri tavalla kuin perinteisessä teatteriesityksessä.

– Tilanteita ja tunteita ei lavalle rakenneta ollenkaan samalla tavalla.

Teatteri Fiaskon lukuteatterissa uppoudutaan italialaisen Nobel-kirjailija Luigi Pirandellon (1867–1936) maailmaan. Työn alla on kolme Pirandellon novellia, joista aluksi lukuteatterina esitetään novelli Ruukku.

Luigi Pirandello tunnetaan teatterin uudistajana ja novellistina. Hän julkaisi urallaan 237 novellia.

Karsikosta alkanut esityssarja jatkuu keskiviikkona Liperin kirjastossa ja torstaina Joensuun pääkirjastossa.

– Meillä fiaskolaisilla on syvä rakkaussuhde Sisiliaan, jossa Pirandello on syntynyt ja johon monet hänen novellinsa sijoittuvat, Tuire Hindikka kertoo.

Marraskuiseen Itä-Suomen harmauteen pirskahdus Sisiliaa paahteisine oliivipeltoineen tuntuu sopivan.

– Korona-aika on tehnyt ison loven ihmisten kulttuurielämään. Halusimme tarjota tähän kulttuurinälkään täytettä, ja kirjastot lähtivät tähän ihanasti mukaan.

Marraskuun lukuteatterinäytökset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Noin 45 minuuttia kestävään esitykseen kuuluu olennaisena osana myös Luigi Pirandellon koskettavan elämäntarinan esittely. 85 vuotta sitten kuolleen kirjailijan elämä on ollut syntymästä asti monenlaisten tragedioiden sävyttämää.

– Pirandello on Suomessa jäänyt hiukan tuntemattomaksi. Siksikin hänen upean tuotantonsa esiintuominen tuntuu suorastaan velvollisuudelta, Tuire Hindikka huomauttaa.

– Luigi Pirandellon tarina alkaa sisilialaisesta Kaaoksen (Cavasun) kylästä. On kai aivan ilmeistä, että Fiaskon ja Kaaoksen tiet kohtaavat!

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä