Julkaistu    |  Päivitetty 

Muistojen Kontioranta -näyttely avautuu Kontiolahdella

Muistojen Kontioranta -yhteisötaidenäyttely avautuu Kontiorannan entisen varuskunnan ruokalassa marraskuussa. Ruokala muutetaan hetkellisesti taidegalleriaksi, jossa voi käydä tutkailemassa viime vuosina paljon muuttuneen alueen lähihistoriaa. Kontiolahden kunnan kulttuuripalveluiden järjestämässä näyttelyssä esitellään Kontiorannan aluetta ja siellä elänyttä yhteisöä ajalta, kun varuskunta oli toiminnassa.

Näyttelyssä nähdään muun muassa valokuvia alueelta viime vuosikymmenten ajalta, paikallisten ihmisten kirjoittamia muistoja Kontiorannassa koetun arjen ihmeellisyyksistä, osallistava taidetyöpaja sekä yhteisötaiteen menetelmin luotu Viimeinen uinti -videoteos.

Viime elokuussa Kontiolahden kunnan kulttuuripalvelut valmisti Kontiorannan uimahallissa dokumentaaristaiteellisen videoteoksen Viimeinen uinti. Videoteos sukeltaa alueella eläneiden yhteisön jäsenten muistoihin ja tunnelmiin teemoilla lapsuus, rakkaus ja yhteisö. Teos sisältää paikallisen väestön haastatteluja ja liikeilmaisullisia kohtauksia, jotka ilmentävät muistoja niiden fyysisessä muodossa.

Videoteos toteutettiin yhdessä kontiolahtelaisten asukkaiden kanssa, ja se kuvattiin kahden päivän aikana Kontiorannan uimahallissa, juuri ennen rakennuksen syyskuista purkamista.

Videoteoksen ohjasi Kontiolahden kunnan taideohjaaja Tiia-Mari Mäkinen, ja sen kuvasivat Kontiolahdelta kotoisin olevat veljekset Joonas ja Antti Gavrilov. Teoksessa nähdään myös kaksi pohjoiskarjalaista ammattiesiintyjää Ines Kakkonen ja Jasu Parviainen. Videoteoksen tuottajana toimii Kontiolahden kulttuuripalveluiden Kristiina Isaksson.

Muistojen Kontioranta -näyttely on alueella eläneiden ihmisten muistoista koottu taidegalleria, jossa päästään eletyn elämän arkisten kokemusten äärelle. Näyttelyssä halutaan korostaa arjen pienten asioiden ihmeellisyyttä ja antaa tilaa jokapäiväisten kokemusten kauneudelle. Näyttely kuljettaa kävijän alueen lähimenneisyyteen, joka kaikkine väreineen, muistoineen, nauruineen ja musiikkeineen on hetken läsnä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä