Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Uudistettu Kuhasalo avataan Joensuu-päivänä

Remontoidun Kuhasalon avajaisia vietetään maanantaina. Alueelle on muun muassa ja rakennettu yli kolme kilometriä esteettömiä reittejä. Kuva: Marko Puumalainen Remontoidun Kuhasalon avajaisia vietetään maanantaina. Alueelle on muun muassa ja rakennettu yli kolme kilometriä esteettömiä reittejä. Kuva: Marko Puumalainen
Joensuu-päivää vietetään jälleen ensi maanantaina, vaikkakin koronatilanteesta johtuen vielä hieman tavallista vähäisemmällä ohjelmamäärällä. Ohjelma levittäytyy osin myös muille päiville. Jokaiselle on kuitenkin luvassa jotakin: perinteen mukaisesti kaupunkilaisille järjestetään 29.11. avoimia kahvitilaisuuksia ja muuta avointa ohjelmaa sekä kaupunkikeskustassa että maaseutualueilla.

Juhlapäivän kunniaksi myös Pohjois-Karjalan museo Hilmaan ja taidemuseo Onniin on vapaa pääsy.

Suurin osa Joensuu-päivän palkinnoista jaetaan 29.11. kello 8.30 alkaen kaupungintalolla Teatteriravintolassa kutsuvierastilaisuudessa, jota voi seurata suorana lähetyksenä verkossa Joensuun kaupungin YouTube-kanavalla.

Kuhasalo: Joensuun kaupunki kutsuu kaupunkilaiset ja vieraat remontoidun Kuhasaloon avajaisiin 29. marraskuuta kello 14–18.

Ohjelma alkaa kello 14 esteettömien väylien esittelykierroksella, jossa kuljetaan uusi reitti puutarhuri Heidi Keskitalon johdolla. Reitti suositellaan liikuntarajoitteisille avustajan kanssa kuljettavaksi.

Lea Tajakka esittää runoteos Metsärunonlaulun kello 15.30 luontopolun alkupäässä ja kello 17.30 Kalmoniemen tulipaikalla sekä Karjalaisen muistoitkun luostarin muistomerkillä kello 16.30.

Kuuma Kollektiivi esittää tuliesityksen pysäköintialueen läheisyydessä kello 16 ja 17.

Kuhasalon tulipaikoilla pidetään tulta yllä koko tapahtuman ajan, ja niissä saa lämmitellä ja nauttia omia eväitä. Kipinävahteina ja juttukavereina toimivat Joensuun kaupunkirakennelautakunnan sekä osallisuus- ja vetovoimalautakunnan jäsenet, Joensuun Latu ry sekä Joensuun kalastuskunta ry.

Pääkirjasto: Joensuun seutukirjaston henkilökunta esittelee vuoden 2021 kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokaskirjat pääkirjaston Taiteiden aukiolla (Koskikatu 25, 2. krs) 29. marraskuuta kello 18 alkaen. Paikalla voi myös osallistua kirja-arvontaan.

Onni: Onnissa on nähtävillä Jukka Hautamäen näyttely Ihmiskäsityksiä.

Juhlapäivän kunniaksi myös suositut kollaasityöpajat palaavat: Joensuu-päivänä kello 10–12 museon pedatilassa on mahdollista taiteilla oma taideteos kollaasitekniikkaa hyödyntäen. Työpaja sopii kaiken ikäisille museovieraille.

Kello 13 ja 15 museossa on mahdollista kurkistaa normaalisti yleisöltä suljettuihin tiloihin, kirjastoon ja ullakolle. Taidemuseon ullakko ei ole tilana esteetön eikä se sovi korkean paikan kammoisille. Joensuu-päivänä tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun taidemuseotoiminta aloitettiin Theodor Deckerin suunnitteleman entisen lyseon tiloissa.

Kello 14 Joensuun kaupunginorkesterin muusikoista koostuva Duo Vaccari esiintyy taidemuseon juhlasalissa. Esityksessä Katri Hänninen (alttoviulu) ja Ilona Piirainen (viulu) virittelevät kuulijansa talviseen itsenäisyyspäivän odotukseen. Luvassa on muun muassa Sibeliusta ja kaikkien rakastama melodia elokuvasta Lumiukko.

Onni on avoinna maanantaina kello 10–16.

Hilma: Joensuu-päivänä kello 13 Joensuun kaupunginorkesterin muusikoista koostuva Kolme bassoa -trio esiintyy museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa. Esitys sopii kaikille iästä ja kuuntelukokemuksista riippumatta.

Mukulakadulla on tarjolla askartelutehtäviä kello 12–15. Lisäksi lapsiperheille suunnattu Tonttujen rakennuspuuhat -näyttely viihdyttää pienempiä vieraita. Museon toisessa kerroksessa voi tehdä katsauksen kaupungin ja sen ympäristön historiaan kesällä julkaistujen tarinallisten äänioppaiden avulla.

Opistotalo: Kansalaisopisto järjestää Joensuu-päivän kunniaksi ensi viikolla ilmaisia luentoja Joensuun historiasta.

Tiistaina 30. marraskuuta kello 18 Opistotalon ruokasalissa (Papinkatu 3) järjestetään luento, jonka aiheina ovat entinen kaupunginjohtaja Tauno Juntunen sekä Joensuun kuntaliitoshankkeet. Luennoitsijoina toimivat dosentti Jukka Kokkonen sekä FT Jani Karhu. Luennon avaa Joensuun museoiden johtaja FT Tarja Raninen-Siiskonen.

Keskiviikkona 1. joulukuuta kello 18 Opistotalon ruokasalissa järjestetään toinen historialuento, jonka aiheina ovat peruskoulun tulo Joensuuhun sekä Joensuun kaupungin muuttuminen valokuvien kertomana. Luennoitsijoina toimivat FT Alina Kuusisto sekä Pohjois-Karjalan museon amanuenssi Erkki Matikainen.

Luennoille voi ilmoittautua Kansalaisopiston verkkosivuilla osoitteessa opistopalvelut.fi/joensuu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä